Președintele francez, Emmanuel Macron, începe o vizită de patru zile în Africa, luni, într-un moment în care au apărut reacții de furie legate de eșecul politic în privința stopării traficului de ființe umane și chiar a licitațiilor de sclavi, care ar fi organizate în Libia.


Dezvăluirile au fost făcute de CNN, cu o noapte înainte, și au atras mesaje de condamnare, darși declarații că politicienii europeni au fost avertizați de multe ori despre starea deplorabilă a centrelor de migranți din Libia, inclusiv despre abuzuri sistematice, care au ajuns până la sclavie,  scrie The Guardian.

Macron a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU săptămâna aceasta, spunând că astfel de case de licitație reprezintă o crimă împotriva umanități. Ferocitatea intervenției sale ar putea fi dată de faptul că și-a pregătit atent o vizită în Africa Subsahariană, în care să vorbească pe tema puterii tinerilor de a schimba lucrurile.Contrastul dintre ceea ce voia să vorbească Macron și realitatea din teren este importantă și a atras atenția celor de la Palatul Elysee, mai ales că, spun criticii, Franța a susținut alungarea de la putere a lui Muammar Gaddafi în 2011 și are o responsabilitate cheie în privința stării actuale din Libia, aproape de anarhie.

Vizita lui Macron începe cu un discurs pentru tinerii africani în Ouagadougou, Burkina Faso, și cultimează cu apariția la summitul UE-Africa, ce va avea loc miercuri și joi în Abidjan, Coasta de Fildeș.

Burkina Faso și-a retras ambasadorul din Libia, în semn de protest după dezvăluirile din documentarul CNN. Învierea sclaviei, deja denumită „umilirea Africii” se află printre subiectele prioritare pe agenda summitului.

Guvernul libian de uniune națională, susținut de ONU, a promis o anchetă rapidă, iar  toți cei găsiți vinovați nu vor fi tratați cu indulgență.

Guvernul le-a cerut libienilor să coopereze cu procurorul general, insistând că este victima imigrației ilegale și nu o sursă a acesteia.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Președintele francez, Emmanuel Macron, începe o vizită de patru zile în Africa, luni, într-un moment în care au apărut reacții de furie legate de eșecul politic în privința stopării traficului de ființe umane și chiar a licitațiilor de sclavi, care ar fi organizate în Libia. Dezvăluirile au fost făcute de...

Preluat de la EVZ