Arabia Saudită a lansat duminică, 26 noiembrie, o coaliție antiteroristă, formată din 40 de țări musulmane, predominant sunnite, promițând o luptă implacabilă împotriva grupărilor extremiste, „până la dispariția lor de pe Pământ”, scrie Le Monde.


Omul forte al regatului saudit, prințul moștenitor Mohammed Bin Salman, a organizat în capitala Riad o reuniune a miniștrilor Apărării din țări africane și asiatice – printre care Pakistan, Turcia sau Nigeria – ocazie cu care a fost lansată această coaliție. Prințul a declarat că dorește o „coordonare puternică, excelentă și specială” între membrii alianței, împotriva grupărilor extremiste.

Iranul, marele rival șiit al Arabiei Saudite, Siria și Irakul nu fac parte din coaliție. În ceea ce privește Qatarul, care apare pe lista țărilor membre dată publicității de agenția de presă oficială saudită, nu a participat la reuniune. Patru țări arabe, printre care Arabia Saudită, au rupt relațiile cu Qatarul în iunie, acuzând emiratul de susținerea grupărilor teroriste, lucru dezmințit categoric de Doha.„Reuniunea noastră este foarte importantă, căci în ultimii ani origanizațiile (teroriste) acționează în interiorul țărilor noastre, fără a exista o coordonare” pentru a le combate, a spus prințul moștenitor.

„Această stare de fapt ia sfârșit astăzi, căci peste 40 de țări transmit un semnal foarte puternic consistând în a spune că trebuie să lucrăm împreună și că vom folosi împreună capacitățile noastre militare, financiare, politice și de informații”, a adăugat Bin Salman. „Acest lucru se va face începând de astăzi, și fiecare țară va contribui cu maximum de capacități de care dispune.”

Prințul moștenitor a exprimat solidaritatea participanților cu Egiptul, unde, vineri,  un atentat asupra unei moschei a făcut 400 de victime. „Este un eveniment foarte dureros, care ne evocă pericolele terorismului și extremismului”, a declarat el. „Vom sta alături de Egipt și de toate țările lumii care combat terorismul și extremismul”, a continuat cel supranumit MBS.


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Arabia Saudită a lansat duminică, 26 noiembrie, o coaliție antiteroristă, formată din 40 de țări musulmane, predominant sunnite, promițând o luptă implacabilă împotriva grupărilor extremiste, „până la dispariția lor de pe Pământ”, scrie Le Monde. Omul forte al regatului saudit, prințul moștenitor Mohammed Bin Salman, a organizat în capitala Riad...

Preluat de la EVZ