Ratele de vaccinare împotriva difteriei-tetanosului-tusei convulsive și poliomielitei, în cazul copiilor, a scăzut în ultimii ani, fapt ce a dus la un procent ridicat de infecții cu rujeolă în România, arată un raport al Comisiei Europene, privind starea de sănătate a țării noastre în 2017.

„Gradul de acoperire vaccinală pentru copii a scăzut, ratele de vaccinare împotriva difteriei-tetanosului-tusei convulsive și poliomielitei, precum și gradul de acoperire vaccinală împotriva rujeolei în rândul persoanelor cu vârsta de un an scăzând cu 10 puncte procentuale din anul 2000”, se arată în documentul citat.

Acest lucru, precizează experții europeni, este deosebit de important pentru România, care are o rată ridicată de infecții cu rujeolă, aflându-se în fruntea listei țărilor prioritare a ECDC pentru rujeolă.

„Acest lucru pune sub semnul întrebării eficiența serviciilor de prevenire, dar cauzele probabile din spatele acestei tendințe includ faptul că nu au existat cazuri raportate ale anumitor boli care pot fi prevenite prin vaccinare (de exemplu, difterie, poliomielită) în ultimii ani, crescând astfel lipsa de vigilență față de necesitatea vaccinării și influența mișcării anti-vaccin”, conform raportului CE.

Întârzierile în procurarea vaccinurilor și creșterea numărului de migranți transfrontalieri sezonieri sunt, de asemenea, factori care contribuie la această concluzie a raportului, „deoarece este posibil ca copiii acestor migranți să nu urmeze același program de vaccinare ca și copiii stabiliți”.

În cazul adulților, a existat o „scădere dramatică” a vaccinării împotriva gripei în rândul persoanelor în vârstă.

„Rata de vaccinare de numai 10 % în 2015 contrastează semnificativ cu rata de 54 % înregistrată în 2007”, arată sursa citată.

Comisia Europeană a dat, luni, publicității, un raport privind starea de sănătate din România în 2017.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/comisia-europeana-ratele-de-vaccinare-au-scazut-eficienta-serviciilor-de-prevenire-sub-semnul-intrebarii-44541.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/comisia-europeana-ratele-de-vaccinare-au-scazut-eficienta-serviciilor-de-prevenire-sub-semnul-intrebarii-44541-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv