Circa 40.000 de persoane care locuiesc în apropierea vulcanului au fost deja evacuate, însă această cifră poate depăşi dublul, în contextul în care Agung aruncă nori uriaşi de cenuşă, conform Agenţiei indoneziene pentru managementul dezastrelo, scrie AFP, citată de Agerpres.


Între 90.000 şi 100.000 de persoane trăiesc în 22 de sate dintr-o zonă de excludere de 10 kilometri impusă după ce autorităţile au ridicat starea de alertă pentru vulcan la cel mai înalt nivel, a precizat purtătorul de cuvânt al agenţiei, Sutopo Nugroho, citat de DPA.

Autoritățile au ridicat alerta la cel mai înlat grad și au extins zona de excludere din jurul vulcanului. Aeroportul insulșei este închis, mii de turiști au rămas izolați deocamtdată în acest punct extrem de vizitat de călători din toată lumea, scrie și BBC.

Autoritățile spun că fumul negru și cenușa au ajuns la circa 3.400 de metri deasupra vârfului muntelui. Oficialii au avertizat locuitorii să stea departe de resturile de roci și noroi (cunoscute sub numele de lahar) care se scurg de pe coasta muntelui.


Prima erupție a vulcanului Agung a avut loc în septembrie.

Consiliul Național pentru Managementul Dezastrelor a ridicat alerta la nivelul patru, dimineața la ora locală 6.00 (azi-noapte la ora 00.00, ora României), din cauza „posibilului și iminentului risc de dezastru”.

Ministerul român al Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bali, Republica Indonezia, că, în conformitate cu datele oferite de autoritățile locale, vulcanul situat pe muntele Agung a erupt în seara zilei de 21 noiembrie 2017, norul de fum şi de cenuşă vulcanică ridicându-se la cca. 700 m înălţime.

Cetăţenii români aflați în zonă sunt rugaţi să se informeze în permanenţă privind datele oferite de autorităţile indoneziene (Ministerul Energiei şi Resurselor Minerale – Agenţia pentru Vulcanologie (CVGHM) pe site-ul https://magma.vsl.esdm.go.id/vona/ și să consulte site-ul Ambasadei României la Jakarta, media locale și să urmeze indicațiile autorităților indoneziene din Bali. 

Vulcanul continuă să „emită explozii de cenușă”, erupții și zgomote care se pot auzi la 12 km de vârful muntelui. „Razele de foc pot fi văzute tot mai clar, noaptea, ceea ce indică un potențial mare să se producă o erupție puternică foarte curând”, precizează autoritățile, pe pagina de Facebook.

Autoritățile aeroportuare spun că 445 de zboruri au fost anulate, fiind afectați 59.000 de pasageri, iar asociația indoenziană a hotelurilor a precizat că turiștii blocați în oraș pot rămâne încă o noapte gratuit.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Circa 40.000 de persoane care locuiesc în apropierea vulcanului au fost deja evacuate, însă această cifră poate depăşi dublul, în contextul în care Agung aruncă nori uriaşi de cenuşă, conform Agenţiei indoneziene pentru managementul dezastrelo, scrie AFP, citată de Agerpres. Între 90.000 şi 100.000 de persoane trăiesc în 22 de...

Preluat de la EVZ