„Această alăturare trebuie să aibă ca scop reducerea decalajelor socio-economice dintre România şi ţările europene”, se arată într-un comunicat al USR.

Rezoluţia conţine 12 puncte care reflectă concluziile temelor dezbătute alături de experţi în politică europeană şi reprezentanţi ai partidelor europene, printre care ALDE Europa, En Marche şi Grupul Verzilor din Parlamentul European, confrom Agerpres.

„Credem cu tărie că locul nostru este în mijlocul familiei statelor europene, în centrul discuţiilor privind viitorul UE şi ca parte activă în procesele şi transformările care aduc o uniune tot mai strânsă. România este Europa, iar românii sunt cetăţeni europeni care trebuie să beneficieze atât de oportunităţi socio-economice, cât şi de valorile avansate şi de cetăţenia activă pe care acest statut le implică”, se precizează în primul punct al documentului.

Punctul 8 al Rezoluţiei evocă punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, în vederea reprezentării echitabile a cetăţenilor. În acest sens, USR susţine reforma electorală atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, prin reducerea pragului electoral de la 5% la 3% pentru alegerile europene şi adoptarea listelor transnaţionale pentru ocuparea locurilor din Parlamentul European.

Prin Rezoluţia adoptată la Timişoara, USR solicită Guvernului să ducă o politică conformă cu principiile şi valorile Uniunii Europene în toate sectoarele de activitate şi în special în privinţa garantării statului de drept şi a independenţei justiţiei.

„Susţinem implementarea concluziilor raportului Comisiei Europene privind progresele înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare din 15 noiembrie 2017. Mai mult decât atât, cerem Guvernului României să folosească oportunitatea oferită de găzduirea Consiliului European la Sibiu în mai 2019 pentru a promova tema statului de drept şi a apărării fundamentelor democraţiei pe agenda europeană – atât în interiorul Uniunii, cât şi în vecinătatea sa – ca o prioritate a Preşedinţiei României a Consiliului UE”, se mai arată în document.

Totodată, USR atrage atenţia asupra importanţei istorice a Preşedinţiei României a Consiliului UE, a cărei pregătire trebuie asigurată în mod profesionist. În același timp, Uniunea susţine aderarea fără întârziere la spaţiul Schengen şi „pregătirea temeinică” pentru aderarea la zona euro.

În cadrul conferinţei ”Viitorul Europei este viitorul României: Primul pas spre Sibiu 2019”, care a avut loc sâmbătă, la Timişoara, a fost lansată şi Platforma EUSR, ”o structură prin care toate resursele umane de la nivelul Bruxellesului sunt invitate să susţină poziţiile, iniţiativele din România, coroborate şi alineate cu ceea ce se întâmplă în Europa”, declara liderul USR, Dan Barna.


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
„Această alăturare trebuie să aibă ca scop reducerea decalajelor socio-economice dintre România şi ţările europene'', se arată într-un comunicat al USR. Rezoluţia conţine 12 puncte care reflectă concluziile temelor dezbătute alături de experţi în politică europeană şi reprezentanţi ai partidelor europene, printre care ALDE Europa, En Marche şi Grupul Verzilor...

Preluat de la EVZ