Prezent la Cluj, la Congresul Ligii Aleșilor Locali ai PNL, Schneider şi-a declarat îngrijorarea faţă de acuzaţiile OLAF la adresa liderului social-democrat Liviu Dragnea. 


“PPE sprijină puternic investiţiile în UE şi susţine o utilizare eficientă a fondurilor structurale, îmbunătăţirea capacităţii administrative, mai ales a achiziţiilor publice. În plus, doresc să reafirm responsabilitatea politică pe care o avem pentru cheltuirea banilor UE, care include şi lupta împotriva corupţiei. Suntem îngrijoraţi să vedem acuzaţiile OLAF (Oficiul European de Luptă Anti-Fraudă) împotriva şefului partidului de guvernământ român. În orice stat membru UE, această situaţie ar provoca imediat demisia politicianului respectiv până la clarificarea cazului în justiţie”, a afirmat Schneider.


El a subliniat că fiecare lider politic local, regional şi naţional are datoria de a combate corupţia, altfel acțiunile acestuia sunt împotriva democrației și a dezvoltării statului.

“În acelaşi timp, sunt sigur că OLAF nu intenţionează să creeze obstacole în calea investiţiilor. Dimpotrivă, scopul său este de a asigura o utilizare responsabilă a banului public, astfel încât fiecare euro investit în regiunea şi oraşul dumneavoastră să atingă un potenţial maxim, în interesul cetăţenilor”, a spus preşedintele grupului PPE al Comitetului European al Regiunilor. 

Schneider a vorbit şi despre importanţa ca politica de coeziune a UE să rămână disponibilă pentru toate statele membre şi regiunile, independent de dezvoltarea lor, şi a subliniat necesitatea simplificării procedurilor de acordare a fondurilor structurale şi de investiţii. 

“Trebuie să diminuăm birocraţia în interesul beneficiarilor. De exemplu, ştiu că autorităţile locale se confruntă cu dificultăţi din cauza procedurilor anevoioase. Comisia Europeană este conştientă de aceste dificultăţi şi doreşte să simplifice cât se poate de mult. Pe de altă parte, trebuie verificat şi dacă această complexitate administrativă nu este provocată la nivel naţional în România. Autorităţile publice au obligaţia sa facă tot posibilul în sprijinul creşterii eficienţei şi a calităţii în implementarea proiectelor”, a subliniat Schneider. 

Schneider a accentuat nevoia ca în România să se înţeleagă că, dacă fondurile europene nu vor fi utilizate, după 2020 va exista riscul unor reduceri majore de fonduri alocate ţării noastre, notează Agerpres. 

“Pentru ţara dvs, din finanţarea totală de 30 de miliarde euro disponibile în perioada 2014 – 2020, plăţile se ridică la aproximativ 3,5%, iar angajamentele depăşesc 20%, cu şanse de creştere în viitorul apropiat. Mi s-a explicat că aveţi un plan naţional de dezvoltare prin care este planificată infrastructură locală, dar, pe de altă parte, proiectele nu pot fi finanţate din cauza lipsei unui buget adecvat la nivel naţional. Aceste cifre scăzute necesită îmbunătăţiri serioase şi sunt convins că doriţi să accesaţi cât mai multe finanţări europene. (…) Din experienţa mea, pot spune că proceduri greoaie există şi în alte state membre, inclusiv în Germania. Dar, în ciuda acestor provocări, nu există o sursă de finanţare mai eficientă şi mai avantajoasă decât fondurile UE”, a afirmat oficialul european. 


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Prezent la Cluj, la Congresul Ligii Aleșilor Locali ai PNL, Schneider şi-a declarat îngrijorarea faţă de acuzaţiile OLAF la adresa liderului social-democrat Liviu Dragnea.  'PPE sprijină puternic investiţiile în UE şi susţine o utilizare eficientă a fondurilor structurale, îmbunătăţirea capacităţii administrative, mai ales a achiziţiilor publice. În plus, doresc să...

Preluat de la EVZ