Cercetătorii care au bătut Balcanii în secolul trecut după români au dat peste un neam care semana mai mult cu țiganii. Ei vorbeau românește și purtau numele de Caravlahi, dar li se spuneau, din cauza culorii pielei, si “Vlahii negri” sau “Românii negri”.


 

Potrivit sociologului și etnografului Ion Chelcea, caravlahii migraseră din teritoriile românești.

În Serbia trăiesc mai multe neamuri de țigani:

1. Țigani sedentari, numiți uneori “țigani albi” sau “țigani turcețti” sau “faraoni”. Vorbesc țigănește și sârbețte.


 

2. Țigani corturari, sau “gorbeți”, “cergasi”, de religie mahomedană.

 

3. Caravlahi, “karavlaski cigani”, “koritari” (după localitatea Korita).

 

Istoricului Th. Filipescu, autorul lucrării “Colonii române din Bosnia”, i s-a parut curios ca acești nomazi, caravlahii, veniți din Țara Românească n-au trecut la islam. Dacă ar fi devenit credincioși de-ai lui Allah, atunci ar fi trait mai bine în târguri. Dar ei au preferat “să se așeze în păduri, prin regiuni muntoase, să curețe pământul de rădăcini, ca să poată face o colibă și mai mare de pământ. Pentru ce au ales caravlahii traiul acesta greu? Să lucreze în pădure obiecte de lemn, când puteau trăi si cu alauta?”, se întreabă istoricul.

 

Filipescu crede ca s-ar comite “un mare păcat” dacă rudarii caravlahi ar fi luați drept țigani, “căci ei nu știu altă limbă decât românește”. Faptul ca sunt tuciurii nu trebuie sa fie un inconvenient, scrie Filipescu: “Culoarea pielii nu e unicul semn prin care s-ar putea deduce originea unei populațiuni”. Deocamdata, originea “românilor negri” rămâne misterioasă.

Dupa modul lor de viață, ocupație, locuința, limbă, fel de a fi, Ion Chelcea stabilește trei categorii de țigani din România:

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Cercetătorii care au bătut Balcanii în secolul trecut după români au dat peste un neam care semana mai mult cu țiganii. Ei vorbeau românește și purtau numele de Caravlahi, dar li se spuneau, din cauza culorii pielei, si 'Vlahii negri' sau 'Românii negri'.   Potrivit sociologului și etnografului Ion Chelcea, caravlahii...

Preluat de la EVZ