Horoscop  Pe 25 noiembrie s-au născut Lope de Vega, Augusto Pinochet, Ioan C. Cantacuzino, George Vraca, Dumitru Carabăţ. Pe 26 noiembrie s-au născut Norbert Wiener, regina Maud, Tina Turner, Eugen Ionesco, Stelian Olaru, Mihail Drumeş, Ivan Patzaichin, Francisc Vaştag, Ella Constantinescu, Ioana Bentoiu, Dana Ciocârlie.

În calendarul creştin-ortodox, pe 25 noiembrie, sunt Sfinţii: Ecaterina, Mercurie. Odovania praznicului intrării în Biserică a Maicii Domnului. Dezlegare la pește. Pe 26 noiembrie: Sf. Cuvioşi Stelian Paflagonul, Alipie Stâlpnicul şi Nicon.

Horoscop  O conjunctură astrologică monotonă şi apăsătoare ca vremea de toamnă târzie. Nimic, însă, foarte negativ, totuși din acest weekend și până la solstițiul de iarnă crește riscul seismic, dar avem asigurarea domnului Gheorghe Mărmureanu că un cutremur distrugător, ucigaș, este încă departe. Dacă el a făcut această ”profeție” și nu este un ”fake news” al presei isterice. Sursele mele, de la Mauna Kea și de la USGS, Reston, Virginia, spun că au avut loc cutemure pe axa Iran-Turcia-Bulgaria și că urmează în Vrancea, dar după cum au observat magnitudinea a fost din ce în ce mai mică, s-a amortizat, energia s-a consumat. Totuși există un nivel îngrijorător, în Vrancea, al cutremurelor de magnitudine mică, nesezizabile, până la gradul 4 pe Richter, provocate, se pare, de creșterea temperaturii interioare a Pământului și a fluidizării stratului de lavă. Fenomenul este general, global și se observă și o activitate sporită vulcanică. Sursă USGS.

Horoscop  „Ziua de 25 noiembrie, Mucenica Ecaterina, se ţine mai ales de către femei, care nu ţes, nu lucră, nu spală, nu gătesc. Prin Bucovina se crede că această sfântă a fost nebună, de aceea se posteşte negru ca să apere pe cei ai gospodăriei de boli şi nebuneală.” Pamfile, SLR, 1997, pagina 217.

 

Horoscop  Dragi lupi, padawani și hobbiți, în anii ’60 un profesor de la Universitatea Yale, pe nume Stanley Milgram a făcut o serie de experienţe a căror desfăşurare este cuprinsă în volumul „Obedience and Authority”.  Una dintre ele se referea la „efectele pedepsei în procesul de învăţare”.  Procedura cuprindea două persoane, una denumită „profesorul” iar cealaltă „studentul” şi o întragă maşinărie care părea că produce şocuri electrice. „Studentul” era imobilizat pe un fel de scaun electric, iar „profesorul”, după ce era bine ameţit cu cuvinte mari precum „cercetarea ştiinţifică”, „mediul academic” şi ”sacrifciul savanţilor” era pus în faţa unei maşini neliniştitor de mare, cu un tablou de comandă cu 30 de butoane inscripţionate de la 15 la 450 de volţi.

Horoscop Desfăşurarea era simplă : „studentului” i se puneau întrbări şi dacă nu ştia primea şocuri electrice din ce în ce mai puternice. „Studentul” nu se sinchisea prea mult de şocurile respective, pentru că era un actor, iar pe de altă parte şocurile electrice nu existau, erau simulate. Adevăratul obiect al experimentului era „profesorul”. Se dorea, ca şi în cazul biblic al lui Abraham să se vadă cât de departe poate ajunge un individ, chiar superior educat, în manifestarea unei cruzimi nefondate, dar pentru „o cauză nobilă”. Pentru „profesor” experimentul este o tortură subtilă. Pe măsură ce experienţa înainta şi intensitatea aşa ziselor şocuri creşte, „studentul” urlă îngrozitor, ba chiar scoate puţin sirop de zmeură pe la colţul gurii.


Horoscop   „Profesorul” se face alb la faţă, transpiră şi ezită. Dar de fiecare dată i se ordonă prin amplificator să continue „în interesul ştiinţei”. Conflictul interior şi tensiunea din „profesor” este imensă, dar ca să renunţe la experiment el trebuie să refuze clar „autoritatea”. 99% din cei supuşi la această perversă experienţă nu au reuşit să fie superiori lui Abraham care se pregătea să-și sacrifice fiul dacă nu-l oprea Domnul Dumnezeu. Printre cei 1% care au refuzat să continue experienţa acuzându-i pe oranizatori de cruzime inutilă, nazism şi lipsă de profesionalism s-a numărat şi un flăcău american din sud, cu pantaloni evazaţi, pe nume George Wallace Bush. A fost Preşedintele Statelor Unite ale Americii. Întâmplător? Nu a fost un Einstein, dar a dat dovadă de hotărâre și inițiativă, asta se cere de la un conducător de popoare.

Horoscop   Experienţa Milgram este jumătatea mărului, cum ar spune o irlandeză frumoasă ca păcatul, care a participat la “experimentul Eden”.  O parte din acest experiment a fost relatat şi în “American Journal of Psychiatry” numărul 3 din 1964. Pe scurt, maimuţele Rhesus cunoscute sub denumirea de maccaci au fost dresate să obţină mâncare prin acţionarea unei manete. Cum a făcut Pavlov cu căţelul lui, probabil pentru că îl muşcase. Americanii au continuat experienţa introducând în cuşca respectivă o altă maimuţică care primea, pe bune, un şoc electric dureros când prima primată dorea să facă rost de mâncare. În 87% din cazuri maimuţele au preferat să rămână flămânde decât să producă suferinţă “concetăţeanului” din cuşcă.  Câteva maimuţe care fusesera mai întâI în rolul victimei, au preferat să rămână flămânde 12 zile decât să producă deliberat durere celorlalte primate.

Maimuţicile nu au fost la liceu, nu au auzit de morală şi etică, nu ştiau de “cele zece porunci” sau “să-ţi iubeşti aproapele ca pe tine însuţi”.

Horoscop   Animalele au, după cum observa superb Carl Sagan, un simţ etic desăvârşit, recunosc exact “binele” şi “răul” şi arată o curajoasă rezistenţă la avansarea “răului”. Animalele nu înşeală, nu trădează, nu mint, nu fumează şi nu se droghează. Decât dacă sunt obligate de oameni.

Sunt animalele, prima creație vie a Domnului, superioare din punct de vedere moral oamenilor? Să ne amintim că accidentele cu căței, urși, etc au fost tot din vina oamenilor și că în cele din urmă TOATE episoadele se puteau evita. Nu animalele sunt de vină…

Dar aceasta este o poveste lungă. Eu mă refugiez în ”De Libero Arbitrio” a Sfântului, sau Fericitului Augustin, o ediție bilingvă, merge extraordinar cu epic music, apoi o să văd un film cu Laurence Olivier, poate chiar ”Hamlet”, mi-e dor de Shakespeare, m-am împotmolit în Omar Khayyam, prea mult, prea bine a scris, prea multe simboluri și imagini, nu o să-l pot dovedi niciodată!

Dar speranța nu moare niciodată, a rămas pe fundul cutiei Pandorei, este, deci, imortală și îmi sugerează că mâine este, în definitiv, o altă zi.

NOTĂ. Cine vrea să comenteze, să întrebe, sau pur și simplu să mi se adreseze o poate face NUMAI la [email protected]. Dacă dorește un răspuns. Alfel, nu!

       

                                                       ⃰    ⃰    ⃰

 

horoscop

 

BERBEC    Această dimineaţă de sâmbătă îţi aduce o nouă atitudine faţă de cei pe care îi bănuieşti că profită de bunele tale intenţii. Te hotărăşti să nu te mai înduioşezi chiar de la prima strigare. Sâmbată este o zi relaxantă şi plăcută, ba chiar interesantă – sunt posibile unele întâlniri întâplătoare cu prieteni vechi, dar neglijaţi. Probabil ca te duci la cumparaturi, duminica o sa vrei sa faci putina curatenie în casa si în suflet.  Ai un moment de inspiraţie în care crezi că ai găsit o solutie pentru rezolvarea unor probleme. Sfârşitul weekendului, adică duminică seara te gasește în activitate, in orice caz muncind din greu la ceva, în casă.

 

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialHoroscop
  Horoscop  Pe 25 noiembrie s-au născut Lope de Vega, Augusto Pinochet, Ioan C. Cantacuzino, George Vraca, Dumitru Carabăţ. Pe 26 noiembrie s-au născut Norbert Wiener, regina Maud, Tina Turner, Eugen Ionesco, Stelian Olaru, Mihail Drumeş, Ivan Patzaichin, Francisc Vaştag, Ella Constantinescu, Ioana Bentoiu, Dana Ciocârlie. În calendarul creştin-ortodox, pe 25...

Preluat de la EVZ