UPDATE Bilanţul precedent difuzat de autorităţile egiptene informa cu privire la 235 de morţi şi 109 răniţi. Atacatorii au provocat o explozie, iar apoi au deschis focul asupra credincioşilor adunaţi la rugăciunea de vineri la moscheea Al Rawdah, din localitatea Bir Al Abed, la vest de oraşul El Arish. 


UPDATE  Numărul morților a ajuns la 230 de persoane, ceea ce face ca acest atac să fie cel mai mortal, de acest fel. cel puțin din ultimii 5 ani. 

Președintele egiptean a promis că va răspunde cu „forța brută” după ce a discutat cu forțele de securitate. Niciun grup nu a revendicat atacul, dar militanții afiliați Statului Islamic au fost responsabili pentru mai multe atacuri letale din provincie. De obicei, ținte sunt forțele de securitate sau bisericile creștine. 

Moscheea al-Rawda, din orașul Bir al-Abed


Martorii au declarat pentru presa egipteană că atacul a avut loc în orașul Bir al-Abed, lângă al-Arish, în timpul rugăciunii de vineri. Poliția locală a spus că bărbați în vehicule de teren au deschis focul asupra credincioșilor, scrie AP: 

Egiptul luptă contra insurgenților islamiști din regiune, de mult timp, iar atacurile s-au intensificat după 2013. Circa 80 de oameni sunt răniți în atac, per lângă cei 184 de morți, spun oficiali din sănătate. 

Ținta pare să fi fost susținători ai forțelor de securitate, care se rugau la moschee.

Președintele egiptean Abdul Fattah al-Sisi se va întâlni cu oficiali de securitate pentru a discuta despre incident, a spus mass-media, precizează BBC.

Nu se știe deocamdată cine a fost în spatele atacului.

Militanții jihadiști conduc o insurgență de câțiva ani, în regiune, și pun la cale atacuri, după ce armata l-a dat jos de la putere pe președintele Mohammed Morsi, în iulie 2013. Sute de polițiști, soldați și civili au fost uciși de atunci, majoritatea în atacuri care au avut loc în provincia Sinani, afiliată Statului Islamic. 

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
UPDATE Bilanţul precedent difuzat de autorităţile egiptene informa cu privire la 235 de morţi şi 109 răniţi. Atacatorii au provocat o explozie, iar apoi au deschis focul asupra credincioşilor adunaţi la rugăciunea de vineri la moscheea Al Rawdah, din localitatea Bir Al Abed, la vest de oraşul El Arish.  UPDATE  Numărul morților...

Preluat de la EVZ