La Tribunalul București s-a judecat, astăzi, primul termen pe fond în dosarul în care compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune, uz de fals (61 acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Prejudiciul în acest dosar se ridică la 102 milioane lei, iar 132 de spitale s-au constituit părţi civile. Imediat dupa declanșarea scandalului dezinfectanților diluați, patronul Hexi Pharma, Dan Condrea a murit într-un accident de mașină.


În dosar au mai fost trimiși în judecată directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (49 de acte materiale) şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, precum şi Mihai Leva, şef de producţie al companiei, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (33 acte materiale) şi complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

La termenul de astăzi, una dintre părţile civile, Spitalul „Victor Babeş”, a cerut amânarea procesului, însă solicitarea ei a fost respinsă.  ”Ați avut șase luni să luați la cunoștință acuzațiile”, a spus judecătorul. Toți avocații sunt de acord pentru a pune în discuție excepția necompetenței materiale, ridicată din oficiu de judecătorul fondului. Excepţia a venit ca urmare a necesităţii schimbării încadrării juridice a faptelor. Concret, 7 acte materiale de înşelăciune reţinute în sarcina persoanei juridice Hexi Pharma aveau consecinţe deosebit de grave, fapt care atrăgea competenţa materială a Tribunalului. Cum noua legislaţie nu mai prevede consecinţe agravante, infracţiunea atrage competenţa Judecătoriei. 

Dosarul Hexi Pharma

Potrivit Parchetului General, în perioada 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, SC Hexi Pharma CO SRL a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare “prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii”, referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă.

Totodată, în intervalul 12 octombrie 2012 – 9 martie 2016, Hexi Pharma CO SRL a folosit la Comisia Naţională pentru Produse Biocide 61 de înscrisuri (fişe de prezentare ale produselor proprii, fişe cu date de securitate şi declaraţii de substanţă activă) în vederea obţinerii avizului de plasare pe piaţă a produselor, documente conţinând menţiuni necorespunzătoare adevărului.

Procurorii mai arată că, în intervalul 1 iunie 2010 – 16 mai 2016, prin plasarea pe piaţa din România, la cvasitotalitatea unităţilor sanitare de dimensiuni mari din ţară, a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, Hexi Pharma CO SRL a înlesnit cu intenţie nerespectarea de către membrii personalului medical de specialitate a măsurilor privitoare la prevenirea şi combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase).

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
La Tribunalul București s-a judecat, astăzi, primul termen pe fond în dosarul în care compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea a 340 de infracţiuni de înşelăciune, uz de fals (61 acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Prejudiciul în...

Preluat de la EVZ