Donald Trump a dezvaluit aceste date și rușilor, într-o întâlnire secrete care a avut loc în Biroul Oval, ceea ce a dat naștere la controverse și a stârnit furia Israelului, scrie Daily Mail.


Detaliile aparute despre o operațiune clasificată a serviciilor secrete israeliene au condus la interzicerea laptopurilor la bordul avioanelor. 

A fost o operațiune periculoasă forțelor israeliene în Siria, în cursul căreia s-a observat cum teroriștii ISIS încercau să transforme laptopurile în bombe. Două surse din serviciile secrete israeliene au dezvaluit pentru revista Vanity Fair cum au fost obținute informațiile, în cursul acelei misiuni periculoase executate pe timp de noapte.Iarna trecută, două elicoptere au transportat o echipă a comandourilor Sayeret Matkal, trupele de elită contrateroriste, descrise ca „o unitate de fantome din umbră”, în centrul Siriei, zburând la altitudine joasă pentru a nu fi detectate de radar. Au aterizat la câțiva km de bazele teroriștilor ISIS care lucrau la crearea unei bombe care sa fie introdusă în laptopuri.

Au aflat despre aceasta bază militară de la o sursa din interior, fie un israelian sub acoperire, care a reușit să se infiltreze în interiorul grupării, fie era vorba despre un tradător din rândul ISIS, care transmitea informațiile. Trupele de elită s-au urcat la bordul a două autovehicule Jeep, deghizate ca vehciule de patrulare, marcate cu semne ale armatei siriene și s-au îndreptat spre baza militară.

Cu ajutorul unui microfon amplasat în sala de întâlniri a ISIS, spune o sursă, sau cu o linie telefonică aflată în apropiere, spune altă sursă, au reușit să intercepteze convorbirile teroriștilor. Comandourile au ajuns apoi înapoi la elicoptere și s-au îndreptat spre casă. Cei care interceptau convorbitir, echipa israeliană de spioni Unitatea 8200, a așteptat apoi săptămâni întregi pentru a aduna informații, ascultând de la o bază de pe Înălțimile Golan, la granița dintre Siria și Israel, neștiind dacă omul lor din interior avea sau nu dreptate. 

În cele din urmă, au auzit un soldat ISIS care explica cum se face o bombă dintr-un laptop, care ar putea trece de securitatea din aeroporturi. Israelul a spus apoi oficialilor americani, iar autoritățile de la Washington și de la Londra au anunțat restricții la bagajele de mână, în ceea ce privește electronicele permise. În special pe cursele din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord, încă din luna martie. 

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Donald Trump a dezvaluit aceste date și rușilor, într-o întâlnire secrete care a avut loc în Biroul Oval, ceea ce a dat naștere la controverse și a stârnit furia Israelului, scrie Daily Mail. Detaliile aparute despre o operațiune clasificată a serviciilor secrete israeliene au condus la interzicerea laptopurilor la bordul...

Preluat de la EVZ