Mai mulți parlamentari au depus la Parlament o propunere legislativă care prevede creșterea numărului de ore de sport în fiecare ciclu de învățământ și introducerea probei practice de evaluare a competențelor motrice ca disciplină obligatorie a examenului de Bacalaureat.

Propunerea legislativă prevede modificarea și completarea unor acte normative din domeniul educației și sportului și a fost inițiată de 53 de parlamentari PSD, USR și minorități. 

Potrivit proiectului, personalul didactic din unitățile de educație timpurie antepreșcolară trebuie să organizeze minimum două ore de activități psihomotrice săptămânal pentru fiecare grupă de copii. 

În învățământul preșcolar, care cuprinde grupa mică, mijlocie și mare, trebuie să se organizeze minim trei ore de activități psihomotrice săptămânal pentru fiecare grupă de copii din instituțiile cu program normal sau prelungit, iar în învățământul primar – clasa pregătitoare, clasele I – IV – minim trei ore de educație fizică săptămânal în trunchiul comun pentru fiecare clasă, prevede proiectul. 

Pentru învățământul gimnazial – clasele V-VIII, dar și pentru învățământul liceal – clasele IX-XII – vor fi minim trei ore de educație fizică săptămânal în trunchiul comun și două ore de sport colectiv (sport competițional), la decizia școlii, care se va desfășura sub diferite forme, în funcție de specificul fiecărei unități școlare pentru fiecare clasă, se mai menționează în proiect. 

De asemenea, în învățământul superior, educația fizică este disciplină de învățământ cu frecvență de minim două ore săptămânal pe fiecare semestru, prevăzută în planurile de învățământ, peste numărul de ore alocat pe profiluri și, opțional, două ore de sport colectiv (sport competițional) pe ramura de sport sau grupe sportive. 

Inițiativa legislativă mai prevede introducerea la examenul de Bacalaureat a probei practice de evaluare a competențelor motrice formate pe durata învățământului liceal, pentru elevii apți din punct de vedere medical să desfășoare activități de educație fizică și sport. 

Orele de educație fizică din învățământul primar vor putea fi predate și de învățători sau institutori, fiind incluse în norma acestora. De asemenea, aceste ore de educație fizică pot fi predate de profesorii pentru învățământul primar, în cadrul activităților postului, dacă fac dovada calificării prin diploma de studii sau certificatul de competențe. 

“Inițiativa legislativă are în vedere promovarea unei strategii concrete pentru dezvoltarea sportului de masă și pentru a atrage tinerii să facă mișcare. Creșterea numărului de ore de sport la toate nivelurile de învățământ din România contribuie la creșterea bazei de selecție pentru sportul de performanță. Dacă vom avea mai mulți practicanți de sport, vom reduce numărul de paturi ocupate în spitale cu diferite afecțiuni cauzate de lipsa de mișcare și viața sedentară”, arată inițiatorii în expunerea de motive a proiectului. 

Proiectul va fi dezbătut mai întâi în Camera Deputaților, Senatul fiind for decizional.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/o-noua-materie-la-bacalaureat-ce-prevede-proiectul-depus-la-parlament-44454.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/o-noua-materie-la-bacalaureat-ce-prevede-proiectul-depus-la-parlament-44454-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv