Marea actriţă Stela Popescu (81 de ani) a fost găsită, ieri după amiază, fără suflare în curtea casei din centrul Capitalei, în care locuia. Iubită de români pentru scenetele comice în care a jucat alături de Ştefan Bănică şi Alexandru Arşinel, marea actriţă nu a avut o viaţă lipsită de greutăţi. Născută într- o familie de învăţători din Basarabia, actriţa a fost despărţită de tatăl ei la vârsta de patru ani, când a acesta a fost arestat de trupele sovietice şi deportat în Siberia. De altfel, ea povestea că intrarea trupelor sovietice este prima amintire pe care o are, violenţele lor urmărind-o până la finalul vieţii. S-a stabilit împreună cu mama ei la Braşov, iar pe tată l-a întâlnit abia 18 ani mai târziu, când s-a întors din pribegia siberiană.


A debutat pe scena Teatrului din Braşov

Pasiunea pentru teatru a făcut să renunţe după numai un an şi jumătate la Facultatea de limbă rusă, unde era studentă, şi să intre la Institutul de Artă Teatrală, în 1956 când a şi debutat pe scena Teatrul din Braşov, unde a jucat în peste 400 de spectacole. În 1963 a ajuns la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, după care în 1969 a devenit actriţă a Teatrului de Comedie, unde, între 1971 şi 1979, formează împreună cu Ştefan Bănică unul dintre cele mai iubite cupluri artistice din România. La sfârşitul anilor ‚70, marea actriţă începe colaborarea cu Alexandru Arşinel, cei doi devenind cel mai longeviv cuplu umoristic din istoria teatrului românesc. Din 1993, cei doi s-au întors pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase”, unde au jucat până la tragedia de ieri. Au jucat împreună până ieri, când Stela Popescu a plecat dintre noi, mergând alături de cel care a scris majoritatea scenetelor jucate de ea, Mihai Maximilian. Pe lângă teatru, Stela Popescu a fost şi una dintre cele prolifice actriţe de filme româneşti, jucând în peste 40 de producţii româneşti.

Cum am cunoscut-o pe Stela Popescu


Stela Popescu va rămâne în memoria colectivă ca una dintre cele mai tonice personalităţi pe care le-a avut cultura românească. În urmă cu opt ani, în toamna lui 2009, realizam o serie de interviuri cu actorii români despre Gheorghe Dinică. Deşi cu majoritatea actorilor interviurile le-am realizat la teatrele unde jucau, Stela Popescu mi-a propus să avem discuţia acasă la ea, unde spunea că se simţea în largul ei.

Ceea ce mi-a atras atenţia de cum a intrat în casa ei cochetă din Capitală, a fost stilul foarte elegant în care era decorată locuința. Mobilă veche, dar bine întreţinută, încărcată cu obiecte de decor, fiecare dintre acestea reprezentând o amintire pentru ea.

În fiecare zi se gândea la Mihai Maximilian

Un colţ al camerei de zi era dedicat unei pasiuni a lui Mihai Maximilian: pipele. Zeci de pipe expuse într-o mică bibliotecă, care i-au aparţinut marelui scenarist şi despre care Stela Popescu mi-a spus că erau şterse săptămânal de femeia care îi făcea curat în casă. Într-un alt colţ al camerei erau două fotografii: una cu ea în tinereţe şi alta cu ea şi Mihai Maximilian. Pe un perete, câteva icoane şi o candelă aprinsă: pentru Mihai Maximilian. I-am spus că am senzaţia că încă trăieşte. „Pentru mine trăieşte. Nu trece zi fără să mă gândesc la el. Îmi amintesc toate momentele noastre vesele şi momentele în care petreceam cu prietenii în casa noastră de la mare şi asta mă face să îmi mai alin dorul de el. Pentru că îmi este dor de el”, mi-a spus atunci marea actriţă. Şi m-a condus într-un mic birou pe care şi-l amenajase pe o terasă închisă, ca să înţeleg mai bine. Biroul era plin cu dosare de manuscrise ale soţului. Citea zilnic din ele pentru că îl considera pe Mihai Maximilian un autor de neegalat.

Premoniţia din 2009

Loading…

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/stela-maximilian-evz_2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/stela-maximilian-evz_2-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Marea actriţă Stela Popescu (81 de ani) a fost găsită, ieri după amiază, fără suflare în curtea casei din centrul Capitalei, în care locuia. Iubită de români pentru scenetele comice în care a jucat alături de Ştefan Bănică şi Alexandru Arşinel, marea actriţă nu a avut o viaţă lipsită...

Preluat de la EVZ