Președintele Asociației Românilor în Italia, filiala din Milano, Romulus Popescu, a declarat că românii care merg la muncă în Italia trebuie informați de către autorități să ia legătura cu asociațiile de români din peninsulă.

Referindu-se la cazul femeii ținute captivă 10 ani într-o baracă din sudul Italiei, Romulus Popescu a spus că aceste lucruri ar putea fi prevenite dacă autoritățile din țară i-ar îndemna pe românii care sosesc în Italia să ia legătura cu asociațiile românești din această țară.

„Este inuman ca în secolul XXI să se întâmple lucruri de genul ăsta. Zona asta, Calabria și Sicilia sunt zone unde statul ajunge mai greu să fie respectat. Acolo este un teritoriu dificil. Știindu-se chestia asta, românii trebuie informați de aceste probleme, pentru că se întâmplă exact chestii de genul ăsta. Dacă nu vin la noi, noi nu știm unde sunt, să ne ducem după ei. Dar asta este treaba Ministerului Muncii și a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, care trebuie să informeze și să le spună să ia legătura cu asociațiile de români”, a declarat Romulus Popescu, pentru Mediafax.

Popescu a adăugat că filiala din Milano a Asociației Românilor din Italia, al cărei vicepreședinte este, încearcă ajutorarea româncelor care merg la muncă acolo. „Noi, aici, ne luptăm pentru respectarea drepturilor femeilor. Am făcut o asociație pentru badante (îngrijitoare pentru bătrâni – n.red.), după aceea am organizat un grup de avocați și traducători care să ofere ajutor. Încercăm să le dăm cât mai multe informații, pentru că lor le lipsesc informațiile. Dar unde este Ministerul Românilor de Pretutindeni? Pe ministrul Românilor de Pretutindeni cine l-a văzut? La Milano nu a venit deloc”, a susținut Romulus Popescu.

De asemenea, vicepreședintele Ligii românilor din Italia, Marian Mocanu, a declarat că situația românilor care trăiesc și lucrează în sudul Italiei este o problemă care nu a fost deloc rezolvată.

„Au fost multe vizite politice și de orice fel în sudul Italiei, dar nu s-a schimbat absolut nimic. Ce pot să vă spun cu siguranță este că nu e singura persoană care se găsește în situația aceasta. Este una din persoanele care au fost scoase la iveală de către presă, pentru că dacă nu ar fi fost presa, nu se știa nimic și nu intervenea nimeni. Este o situație gravă pentru români, dar și pentru zona aceea a Italiei, care este înapoiată. Acolo, femeia nu are drepturi și cu atât mai mult dacă e străină”, a spus Mocanu.

Marian Mocanu a susținut că singura soluție este ca cetățenii români să nu meargă la muncă în sudul Italiei.

„Eu cred că există un singur lucru care se poate face, și anume ca românii să nu se ducă să lucreze acolo. Des muncești și nu ești plătit, sindicatele există doar pe hârtie, autoritățile nu au nicio putere, poliția și carabinierii intervin greu, iar autoritățile române, chiar dacă se duc acolo, lumea nu colaborează pentru că le e frică și unica ieșire e să nu se mai ducă să lucreze în sudul Italiei”, a conchis vicepreședintele Ligii românilor din Italia.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/asociatia-romanilor-din-italia-face-un-apel-pentru-ca-situatia-femeii-sechestrate-timp-de-10-ani-sa-nu-se-mai-repete-obligatia-celor-care-merg-la-munca-in-strainatate-44446.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/asociatia-romanilor-din-italia-face-un-apel-pentru-ca-situatia-femeii-sechestrate-timp-de-10-ani-sa-nu-se-mai-repete-obligatia-celor-care-merg-la-munca-in-strainatate-44446-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv