Recalculările pensiilor se vor face doar la cerere, iar dacă vor fi mărite, acestea vor fi acordate pentru viitor, nefiind vorba de nicio plată retroactivă.


„Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 – 16 iulie 2016 beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea prevederilor alin. (4) (este vorba de noul mod de calcul – n. red.). Recalcularea (…) se face la cererea persoanei interesate, iar drepturile de pensie recalculate se cuvin și se plătesc începând cu luna următoare înregistrării acesteia la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al solicitantului”, prevede Legea nr. 216/2017.


Atenție! Recalcularea va fi valabilă doar pentru persoanele care, până în luna depunerii cererii de recalculare, n-au îndeplinit condițiile de pensionare pentru limită de vârstă. De ce? Pentru că la îndeplinirea condițiilor de pensionare pentru limită de vârstă pensia anticipată parțială oricum este recalculată din oficiu și este mărită, scrie Avocatnet.

Începând din 17 iulie 2016, „cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, dispune acum Legea pensiilor.


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialSocial
Recalculările pensiilor se vor face doar la cerere, iar dacă vor fi mărite, acestea vor fi acordate pentru viitor, nefiind vorba de nicio plată retroactivă. „Persoanele ale căror drepturi de pensie anticipată parțială s-au deschis în perioada 1 ianuarie 2011 - 16 iulie 2016 beneficiază de recalcularea pensiei prin aplicarea...

Preluat de la EVZ