Nici nu a fost introdus bine Marian Clită în boxă, că a şi început circul: „Îmi cumpără şi mie Ministerul Justiţiei o ciocolată neagră şi un pachet de ţigări? De la cinci sunt treaz, am glicemia sub 80. Dacă nu îmi daţi ciocolată şi ţigări, nu dau declaraţie în dosar!”. Deţinutul a fost dus înapoi la beci, în aşteptarea ciocolatei, iar între timp a fost audiat un alt martor, Cristian Martin, care a povestit că din celula vecină auzea ţipetele disidentului, care era torturat şi umilit zi şi noapte de Marian Clită şi Gheorghe „Gicuţă” Radu.


Fardat în batjocură şi bătut

Cei doi îl fardau pe Ursu sau îl obligau să încalce regulile arestului, pentru avea motiv să îl bată. „În camera vecină doi deţinuţi îl maltratau pe altul. Mi-am dat seama că îl băteau pentru că auzeam zgomotul loviturilor şi ţipetele persoanei. (…) După câteva zile am luat atitudine şi i-am zis şefului de tură să mă mute ori pe mine, ori pe ei, că nu mai suportam ţipetele, omul ăla era terorizat. Pentru tupeul meu am fost bătut şi am fost băgat la izolare, cu lanţuri la mâini şi la picioare”, a relatat martorul.Spre dezamăgirea lui Clită, gardienii nu i-au dat voie să mănânce ciocolata pe care avocaţii i-o cumpăraseră. Ieri, Clită a sfidat instanţa cât a putut: mai întâi n-a vrut să depună jurământul, apoi a spus că el are mai multe confesiuni, iar recent a trecut „la islamism”.

„Jur să spun realitatea, că Adevărul nu pot să-l ştiu”, a ironizat-o Clită pe judecătoare. „Nu facem filosofie aici!”, i-a tăiat-o, scurt, judecătoarea. Cu greu a reuşit magistratul să smulgă o declaraţie coerentă de la Clită: întrebat cum a ajuns în celulă cu Ursu, a răspuns „din plezir vizavi de geriatrie!”.

Întrebat de unde ştia de jurnalul ţinut de disident, Clită a spus: „de la sticlele de vodcă băute în biroul procurorului Dan Voinea, nu de la Ursu, el era… mai rezervat”.

Pe cine dă vina Clită

Plângându-se de prostată şi ameninţând că urinează în boxă, Clită a fost scos pentru a doua oară din sală. Când s-a întors, a fost mai cooperant. „Pentru moartea lui Ursu eu am dat trei variante: arpacaşul îngurgitat, bătaia luată sau o lovitură dată, profesionist, în ombilic. (…) Arăt că Ursu a ajuns la cabinetul medical din cauza loviturii mele în zona ombilicului. Acolo i s-a dat un anti-spastic. A fost adus înapoi în celulă, a dormit două ore, apoi vomita cu sânge şi avea scaun cu sânge. Abia a doua zi l-au dus la Jilava. Declaraţia lui Tudor Stănică – respectiv că nu l-au dus mai devreme că nu aveau benzină – e puerilă. Îl consider vinovat pe doctorul din arest, că a pus un diagnostic greşit”, a relatat Clită.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Nici nu a fost introdus bine Marian Clită în boxă, că a şi început circul: „Îmi cumpără şi mie Ministerul Justiţiei o ciocolată neagră şi un pachet de ţigări? De la cinci sunt treaz, am glicemia sub 80. Dacă nu îmi daţi ciocolată şi ţigări, nu dau declaraţie în...

Preluat de la EVZ