Dar iată ce ştim despre profilul cognitiv şi psihologic al stângacilor:


Pot gândi mai rapid

Stângacii pot fi capabili să folosească ambele emisfere ale creierului mai uşor şi mai eficace.
Potrivit unui studiu australian publicat în 2006 în revista Neuropsychology, stângacii tind să stabilească conexiuni mai rapide între emisfera stângă a creierului şi cea dreaptă: aceasta duce la o elaborare a informaţiilor mai rapidă. Autorii studiului au evaluat performanţa participanţilor bazându-se pe o sarcină de a verifica timpul transferului de date între emisfere şi altă sarcină care cerea utilizarea ambelor emisfere în acelaşi timp. Cercetarea a dezvăluit că stângacii erau mai rapizi în elaborarea informaţiilor între cele două emisfere: un avantaj cognitiv de care ar putea beneficia în activităţi precum sportul sau jocurile video.Stângacii pot influenţa procesul decizional

Mâna pe care o foloseşti poate avea efecte surprinzătoare asupra modului de a judeca ideile abstracte ca valoarea, inteligenţa şi cinstea. Un studiu din 2009 condus de Stanford University a descoperit că atât persoanele stângace cât şi cele dreptace, pot fi implicit apte pentru a alege latura lor dominantă. În studiu, participanţii au observat două coloane de ilustraţii şi apoi li s-a cerut să judece care din cele două li se părea lor cea mai fericită, cinstită şi captivantă. Stângacii au ales implicit ilustraţiile din coloana stângă, în timp ce dreptacii au preferat imaginile din dreapta..
”Se întâmplă asta fiindcă stângacii, implicit, cred că lucrurile pozitive se află la stânga şi cele negative la dreapta. Asta chiar dacă conştient, explicit, fiecare chestiune din cultură şi limbaj le spune exact contrariul”, a afirmat psihologul Daniel Casasanto, principalul autor al studiului.

Stângacii sunt avantajaţi în anumite sporturi

Chiar dacă un număr mai mic din populaţia globului este stîngace, 25% dintre jucătorii Ligilor de baseball folosesc mâna stângă. De ce? Din pricina timpilor de reacţie mai rapizi. Dar mai este o altă raţiune. Studiile au descoperit că stîngacii par a avea un avantaj în sporturi precum boxul, tenisul, fotbalul, voleiul şi handbalul. Acest avantaj nu e valabil şi pentru gimnastică şi scufundări.

Creierul poate organiza emoţiile într-un fel diferit

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialSocial
Dar iată ce ştim despre profilul cognitiv şi psihologic al stângacilor: Pot gândi mai rapid Stângacii pot fi capabili să folosească ambele emisfere ale creierului mai uşor şi mai eficace. Potrivit unui studiu australian publicat în 2006 în revista Neuropsychology, stângacii tind să stabilească conexiuni mai rapide între emisfera stângă a creierului...

Preluat de la EVZ