Suleiman Kerimov, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, a fost arestat, luni seara, la Nisa.


Rusia a convocat un diplomat francez la Moscova, pentru a protesta față de arestarea parlamentarului, dar între timp acesta a fost eliberat, sub control judiciar. „Vom face toate eforturile, eforturi maxime, pentru a apăra interesele legale ale acestuia”, a spus un purtător de cuvânt de la Kremlin.  

Purtătorul de cuvânt a susținut că Kerimov are imunitate diplomatică, ceea ce înseamnă că acești oficiali sunt deasupra legilor unei țări în care lucrează. „Acest lucru este important, pentru că Suleiman Kerimov are un pașaport diplomatic, pe care l-a folosit pentru a intra în Franța”, a spus el.

Canalul de știri de stat Rossiya 24 a anunțat că Kerimov a respins toate acuzațiile ce i se aduc, precizează BBC.


Motivul detenției nu a fost confirmat, dar un oficial a spus pentru AFP că parlamentarul a fost acuzat de evaziune fiscală, pentru că nu a plătit milioane de euro datorate statului francez ca taxe în urma cumpărării a numeroase proprietăți de lux pe Riviera Franceză.

Kerimov a fost eliberat, sub reguli stricte, și trebuie să predea pașaportul autorităților franceze, iar cauțiunea a fost fixată la 5 milioane de euro.

Familia lui Kerimov controlează cel mai mare producător de aur din Rusia, Polyus, și are o avere estimată la circa 6,3 miliarde de dolari. Valoarea acțiunilorcompaniei sale a scăzut la bursă, după ce s-a aflat despre arestarea lui.

Kerimov (51 de ani) este senator în Camera superioară a Parlamentului rus, fiind unul dintre cei doi reprezentanți ai republicii sud-vestice Dagestan, din regiunea Caucazului de Nord.

Până anul trecut, el era și proprietarul clubului de fotbal Anzhi Makhachkala, care a devenit faimos pentru că a strâns mai multe vedete-fotbaliști, printre care camerunezul Samuel Eto’o.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Suleiman Kerimov, unul dintre cei mai bogați oameni din Rusia, a fost arestat, luni seara, la Nisa. Rusia a convocat un diplomat francez la Moscova, pentru a protesta față de arestarea parlamentarului, dar între timp acesta a fost eliberat, sub control judiciar. „Vom face toate eforturile, eforturi maxime, pentru a...

Preluat de la EVZ