Tocmai semnasem acordul de eutanasiere în fața doctorului veterinar. Câinele îmi căzuse din brațe pe scări și suferise o comoție cerebrală, afecțiune fatală în peste 99% din cazuri la această rasă. L-am dus la cabinet, după ce chemaserăm doctorul de acasă în toiul nopții. După aproximativ două ore de investigații medicale și nervi întinși la maximum de ambele părți, doctorul Bogdan Gheongheos ne-a spus că nu se mai poate face nimic, așa că am semnat acordul de eutanasiere și am plecat.


Despărțirea

Urma să-i facă o anestezie foarte puternică și apoi injecția letală, cea care îi oprea inima definitiv. Îmi amintesc că am sărit calul atunci când i-am atras atenția doctorului să se gândească bine ce decizie va lua. I-am cerut să se pună în dublă ipostază, în locul câinelui întins pe masă și în situația doctorului cu seringa în mână, atunci când va decide dacă injectează substanța letală. Așa am înțeles eu atunci să mă asigur că i-am cerut doctorului să facă tot posibilul pentru Fluffy. Iar dacă decizia a fost eutanasierea, am înțeles că nu se mai putea face nimic. Așa că am plecat din cabinet pentru că, dacă Fluffy ne auzea vocea, chiar și în comă fiind, ar fi suferit mai rău. Am convenit cu cei de la cabinet să-l ducă la crematoriul de animale și apoi să ne aducă cenușa, microcipul și zgarda pentru a le găsi un loc de veci în grădina casei. Au urmat zile grele, cu sentimente contradictorii. Poate că ne-am grăbit acceptând eutanasierea sau poate că a fost bine așa, ca să nu se chinuie, poate e cazul să cumpărăm un alt câine, sau poate că nu, iar Micky, purcelușul de Guineea și cel mai bun prieten al lui Fluffy ne este suficent în aceste momente.

„Ochii l-au salvat”


Așa au trecut aproape două săptămâni. De Sfântul Dumitru, pe la prânz, a sunat telefonul. Era Maia, soția lui Bogdan, doctorul veterinar. Am crezut că mă cheamă să iau cele rămase după incinerarea cățelului. Când colo, mă chema să iau câinele acasă, întreg cu totul, viu și nevătămat. Fluffy, cățelul nostru care murise în seara zilei de Sfânta Paraschieva, tocmai înviase în ziua Sfântului Dumitru.

Trecând peste emoțiile și sentimentele care nu pot fi descrise în cuvinte, am ajuns, toată familia, la cabinetul veterinar. Fluffy ne-a recunoscut imediat, dar nu momentul regăsirii vreau să-l povestesc, ci felul în care a fost salvat câinele de la moarte. „Ochii l-au salvat! Privirea aceea pe care o avea chiar și după ce i-am făcut anestezia, nu ne-a lăsat să-l eutanasiem. Stătea întins pe masă, fără să se poată mișca, dar ne urmărea cu privirea peste tot unde ne mișcam prin cabinet. Atunci am înțeles că animalul lupta ca să trăiască, iar noi am decis să facem totul pentru a-l salva!”, povestesc Maia și Bogdan Gheongheos. Până la un anumit moment, tratamentul este același, indiferent dacă ești nevoit să-l eutanasiezi sau doar să-l bagi într-o formă de comă indusă, adică o anestezie, mărturisește Bogdan.

Primii pași spre o nouă viață

În acea noapte, doctorii au ales pentru Fluffy doar injecția cu anestezie. Iar surpriza, dar mai ales bucuria că au ales varianta bună, a fost a doua zi când au găsit cățelul în cușcă, întors pe burtă și cu capul pe labe. Atunci au înțeles că sunt șanse de a-l salva, însă voiau să fie siguri că animalul va fi unul normal înainte de a ne anunța că trăiește. Problema a fost, la acel moment, că nu putea sta în picioare, ci doar se rostogolea pe o parte ori de căte ori era atins. Ceea ce indica o afecțiune cerebrală gravă. Însă după patru zile, timp în care a fost hrănit prin perfuzii, Fluffy s-a ridicat și a făcut primii pași. Atunci i-au făcut încă un set de analize și radiografi. Slăbise deja de la 1,7 kg la 1,3 kg, adică vreo 25% din greutatea corporală. Apoi, Maia și Bogdan l-au luat acasă. Ziua îl aduceau la cabinet, unde toată echipa medicală îl supraveghea, iar seara îl luau acasă și-l culcau cu ei în pat. Dimineața era supravegheat de Anca Stoian și Daniel Popa, ceilalți medici veterinari din echipa Anima Vet Concept, iar seara de către Maia și Bogdan Gheongheos. Așa au trecut aproape două săptămâni, timp în care Fluffy a devenit mascota cabinetului și prietenul nedespărțit al Emei.

Ema este o femelă de pitbull în vârstă de aproximativ trei ani, abandonată de stăpâni după ce și-au dat seama că suferă de o boală degenerativă incurabilă.

Loading…

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/catel-6.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/catel-6-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Tocmai semnasem acordul de eutanasiere în fața doctorului veterinar. Câinele îmi căzuse din brațe pe scări și suferise o comoție cerebrală, afecțiune fatală în peste 99% din cazuri la această rasă. L-am dus la cabinet, după ce chemaserăm doctorul de acasă în toiul nopții. După aproximativ două ore de...

Preluat de la EVZ