Familia jurnalistei malteze asasinate, Daphne Caruana Galizia, care era un critic acerb al corupției din țara sa, acționează în instanță forțele de poliție pentru că nu au reușit să se asigure că investigația acestei crime este imparțială și independentă, scrie The Guardian.


Caruana Galizia a fost ucisă în 16 octombrie, după ce mașina pe care o închiriase a sărit în aer, într-o explozie cauzată de un dispozitiv exploziv.  

Familia jurnalistei îl dă în judecată pe șeful poliției, pe motiv că investigația este supervizată de un ofițer cu grad mare care este căsătorit cu un ministru din guvern și care el însuși a fost subiectul unui reportaj critic scris de Caruana Galizia.Avocații familiei ziaristei au scris comisarului de poliție în weekend, cerând ca adjunctul său, Silvio Valletta, să fie exclus din caz în termen de trei zile. Pentru că nu au primit niciun răspuns, ei au deschis un proces, ieri, la Curtea Constituțională din Malta cerând eliminarea acelui ofițer din anchetă.

Valletta este căsătorit cu Justyne Caruana (nicio legătură cu jurnalista) care a fost promovată de premierul Joseph Muscat în postul de ministru pentru insula Gozo, în luna iunie.

Conform Convenției pentru drepturile omului, statele sunt obligate să desfășoare anchete obiective și independente în orice caz de crimă. „Implicarea comisarului adjunct Silvio Valletta încalcă independența și imparțialitatea oricărei anchete despre asasinat”, susține familia în dosarul deschis. Membrii familiei spun că polițiștii nu-i țin la curent cu mersul investigației, dar diverse povești ajung în paginile ziarelor.

Plângerea arată că asasinarea Caruanei Galizia a fost una comandată special de mafie, pentru a scoate din joc o jurnalistă care scria despre politicieni, membri ai guvernului și parlamentari, între care și soția comisarului adjunct.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Familia jurnalistei malteze asasinate, Daphne Caruana Galizia, care era un critic acerb al corupției din țara sa, acționează în instanță forțele de poliție pentru că nu au reușit să se asigure că investigația acestei crime este imparțială și independentă, scrie The Guardian. Caruana Galizia a fost ucisă în 16 octombrie,...

Preluat de la EVZ