Impetuos, tânăr , harismatic și ambițios, fostul ministru Laurent Wauquiez are poziția ideală pentru a deveni liderul Dreptei și de a lupta împotriva președintelui Macron, scrie Politico.


Wauquiez și-a creat un renume de „bad boy”, după ce a refuzat pe când era primar să oficieze o căsătorie între doi homosexuali.

Însă pentru a deveni liderul opoziției de dreapta este nevoie de mai mult: în primul rând de un partid puternic în spate. Or, Republicanii sunt mai divizați și timorați ca oricând, după rușinoasa înfrângere din trecutele alegeri prezidențiale.

Wauquiez va avea de luptat mai ales cu puternica mentalitate „stângistă”, atât de puternic înrădăcinată în Occident, chiar și în mințile celor ce se intitulează „de dreapta”.

Însă nu se teme de prejudecăți: cel care l-a numit pe Trump „inspirat”, caută să se plaseze pe poziții diametral opuse lui Emmanuel Macron în toate chestiunile importante, de la politicile economice la rolul Islamului în Franța.


Wauquiez nu pare prea jenat de faptul că în multe privințe acționează sau vorbește ca Marine Le Pen și îi înfurie pe „moderații” din partidul său, precum Alain Juppé. Unii colegi conservatori îl numesc „asasinul”, pentru că nu se ferește să-și facă dușmani.

Vlăjganul (1,91 m înălțime) nu se ferește să spună lucrurilor pe nume: într-un interviu pentru Politico, el afirma că Macron este un președinte supralicitat, care „nu își face treaba” în ceea ce privește economia franceză și „se îndreaptă spre un zid” în ce privește UE.

„Nu mai vreau să ni se spună povești. Nu mai vreau ca oamenii de afaceri să fie amețiți cu vorbe și să cadă victimă iluziilor. Sub nici o formă nu asistăm la o transformare de care Franța are nevoie”, a declarat Wauquiez.

Ca și Fillon, tânărul conservator crede că Franța are nevoie în primul rând de o reducere a cheltuielilor publice, care au ajuns la 55% din PIB.

„În campanie (Macron) a promis că va reduce numărul funcționarilor publici cu 150.000. În ritmul ăsta, îi vor trebui două secole pentru a se ține de cuvânt. Îi doresc viață lungă.”

„Răutatea” lui Wauquiez face parte dintr-o strategie de imagine, scrie Politico: vrea să „se vândă” ca Mr. Hyde al lui Doctorului Jekyll Macron.

Când Macron se arată moderat în ce privește cheltuielile publice, Wauquiez se așază pe pozițiile de dreapta ale lui Margaret Thatcher. Când Macron propovăduiește integrarea Zonei Euro, Wauquiez pledează pentru „o Europă a națiunilor”. Și în chestiunile sociale, acolo unde Macron este liberal, Wauquiez este ultra-conservator.

Până și stilul celor doi este diferit: în timp ce Macron cultivă frazele alambicate și răsturnările oratorice, Wauquiez este simplu și direct. Afirmațiile sale de trei-patru cuvinte (ca atunci când a cerut desființarea Comisiei Europene) par desprinse din „manualul” de politician al lui Trump. Au scopul de a provoca maximum de indignare.

Noul star al Dreptei franceze ar trebui să-l îngrijoreze cu atât mai mult pe Macron, cu cât franchețea sa se bazează pe o educație rafinată și pe un background politic care le depășesc pe cele ale șefului de la Elysée.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Impetuos, tânăr , harismatic și ambițios, fostul ministru Laurent Wauquiez are poziția ideală pentru a deveni liderul Dreptei și de a lupta împotriva președintelui Macron, scrie Politico. Wauquiez și-a creat un renume de „bad boy”, după ce a refuzat pe când era primar să oficieze o căsătorie între doi homosexuali. Însă...

Preluat de la EVZ