UPDATE ora 15.30


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat, azi, condamnarea lui Ratko Mladic de către Tribunalul ONU, arătând că verdictul demonstrează că legile funcționează și cei responsabili de crime de război sunt pedepsiți.

„Ca și comandant al sârbilor bosniaci, generalul Mladic este responsabil pentru crime îngrozitoare asupra civililor, inclusiv uciderea a mii de bărbați și băieți bosniaci, la Srebrenica, în 1995. NATO a contribuit la încheierea acestui capitol întunecat din istoria Europei. Bașcanii de Vest au o importanță strategică pentru Alianța noastră, care a contribuit la stabilitate în regiune timp de peste 20 de ani. Vedem viitorul Balcanilor de Vest în cooperarea euro-atlantică și integrarea celor care doresc asta”, a spus Stoltenberg.

Potrivit comunicatului remis presei, secretarul general al NATO speră ca sentința de azi să conducă regiunea mai departe pe calea păcii și reconcilierii.


„Măcelarul din Balcani”

Ratko Mladic, supranumit și „Măcelarul din Balcani”, a fost condamnat la închisoare pe viaţă de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) în 10 din cele 11 capete de acuzare, printre care genocid în masacrul din 1995 de la Srebrenica, când au fost ucişi 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani, şi crime împotriva umanităţii, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Verdictul, anunțat în urmă cu puține momente, a fost întrerupt din cauză că echipa de avocați a lui Ratko Mladici, a susținut că bărbatului în vârstă de 74 de ani i-a crescut  tensiunea arterială și au cerut suspendarea ședinței.

Ratko Mladic a avut o izbucnire nervoasă, în care a țipat la judecători,spunându-le că mint,  judecătorul Alphons Orie, care citea sentința, a ordonat scoaterea generalului din sală, spunând că poate urmări procedurile judiciare din altă parte, atât audio, cât și video.

Avocații au cerut ca procedurile să fie oprite sau să nu se mai citească un sumar al dosarului, ceea ce judecătorul a refuzat.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
UPDATE ora 15.30 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat, azi, condamnarea lui Ratko Mladic de către Tribunalul ONU, arătând că verdictul demonstrează că legile funcționează și cei responsabili de crime de război sunt pedepsiți. „Ca și comandant al sârbilor bosniaci, generalul Mladic este responsabil pentru crime îngrozitoare asupra civililor,...

Preluat de la EVZ