Contextul primirii lui al-Assad la Soci, în stațiunea favorită a lui Putin de la Marea Neagră, trebuie interpretat în legătură directă cu momentul la care se desfășoară.


Ieri, Putin s-a întâlnit cu dictatorul sirian, iar azi se întâlnește cu președintele iranian Hassan Rouhani și cu cel turc, Recep Tayyip Erdogan, cu care va discuta despre situația din Siria și înlocuirea soluției militare cu un acord politic. Liderul de la Kremlin a anunțat că va discuta telefonic și cu Donald Trump și alți lideri din Orientul Mijlociu.

Bashar al-Assad, declarat de comunitatea internațională responsabil de moartea a zeci de mii de civili sirieni în ultimii șase ani, a devenit acum victorios în războiul din țara sa, cu sprijinul Rusiei.Operațiunea militară, la final

Rusia vrea un consens internațional în privința păcii în Siria. „Avem încă un drum lung de parcurs înainte de a ajunge la o victorie totală asupra teroriștilor. Dar în ceea ce privește lupta noastră comună în Siria, operațiunea militară este, într-adevăr, la final”, i-a spus Putin lui Assad, într-o declarație transmisă de televiziunea rusă. „Acum cel mai important lucru este, desigur, să trecem la discuții politice și constat cu satisfacție că sunteți gata să lucrați cu toți cei care vor pa cea și o soluție (po litică)”, a afirmat el. Rușii au propus organizarea unui Congres al poporului sirian, care să includă toate grupurile etnice din țară și toate părțile implicate în acest conflict.

Prieteni europeni

Nu se poate ajunge prea ușor la un acord de pace, pentru că sunt două tabere cu interese diferite: Iranul, Rusia și gruparea Hezbollah l-au susținut pe Assad, iar SUA, Turcia și statele din Golf i-au sprijinit pe rebelii sirieni. Rusia nu va insista ca Assad să rămână la putere, dacă instituțiile statului rămân intacte, spun analiștii. Trupele guvernamentale siriene controlează acum 98% din teritoriul Siriei, a mai spus Putin, care s-a întâlnit, ieri, și cu unul dintre prietenii săi europeni, omologul ceh Milos Zeman, sosit întro vizită de cinci zile în Rusia, alături de o delegație economică.

„Dezbină și stăpânește”, deviza aplicată în Alep

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Contextul primirii lui al-Assad la Soci, în stațiunea favorită a lui Putin de la Marea Neagră, trebuie interpretat în legătură directă cu momentul la care se desfășoară. Ieri, Putin s-a întâlnit cu dictatorul sirian, iar azi se întâlnește cu președintele iranian Hassan Rouhani și cu cel turc, Recep Tayyip Erdogan,...

Preluat de la EVZ