Saad Hariri spune că și-a prezentat demisia președintelui Michel Aoun, dar i s-a cerut să o amâne, până au loc consultări.


Cei doi lideri au discutat, azi, după ce Hariri s-a întors, în cursul zilei de ieri, în țară, scrie BBC.

Aoun  a insistat ca Hariri să-și prezinte demisia în persoană, sugerând că s-ar putea să fi fost făcută sub presiune.

Saad Hariri (47 de ani) a sosit marţi seara la Beirut, după mai bine de două săptămâni, după ce şi-a anunţat pe neaşteptate demisia, pe 4 noiembrie, în timp ce se afla în Arabia Saudită.


Hariri s-a întors la Beirut, via Cipru, din Egipt, după ce s-a aflat timp de trei zile la Paris, unde a avut o serie de reuniuni pe tema crizei politice din Liban. Franţa a insistat ca Hariri să se întoarcă în Liban pentru a clarifica dacă îşi menţine sau nu demisia.

Prim-ministrul Hariri a negat speculațiile că Arabia Saudită l-ar fi forțat să demisioneze și apoi l-ar fi arestat, într-o încercare de a reduce influența rivalului său regional Iranul și a aliatului său, Hezbollah, parte a guvernului de unitate națională din Liban.

„Mi-am exprimat acordul la cererea exprimată de preșdinte, în speranța că va fi o bază serioadă pentru dialog”, a precizat Hariri.

Într-un discurs televizat, transmis din Riad, în 4 noiembrie, el a acuzat Iranul că „seamănă discordie, devastare și distrugere” în regiune și a spus că el crede că se pune la cale asasinarea sa.

Tatăl său, Rafik, el însuși fost premier libanez, a fost ucis într-un atac cu bombă în Beirut în 2005. Mai mulți membri ai Hezbollah sunt judecați în absență la un tribunal ONU din Haga, în legătură cu atacul respectiv, deși ei neagă implicarea.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Saad Hariri spune că și-a prezentat demisia președintelui Michel Aoun, dar i s-a cerut să o amâne, până au loc consultări. Cei doi lideri au discutat, azi, după ce Hariri s-a întors, în cursul zilei de ieri, în țară, scrie BBC.Aoun  a insistat ca Hariri să-și prezinte demisia în persoană,...

Preluat de la EVZ