Fostul ministru al Tineretului și Sportului, Monica Iacob Ridzi, va fi eliberată condiționat din Penitenciarul Gherla, după ce a stat aproape trei ani în spatele gratiilor. Decizia Tribunalului Cluj este definitivă.

Tribunalul Cluj a dispus, ieri, liberarea condiționată a Monicăi Iacob Ridzi, condamnată în 2015 la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, sentința fiind definitivă.

Magistrații Tribunalului Cluj au declarat, ieri, că au respins contestația DNA față de măsura liberării condiționate a Monicăi Iacob Ridzi, decisă luna trecută de Judecătoria Gherla.

”Se menține decizia Judecătoriei Gherla și dispune de îndată punerea în libertate a Monicăi Iacob Ridzi”, au spus sursele citate.

În sala de judecată fost prezentă și Monica Iacob Ridzi care a declarat cu lacrimi în ochi că se va retrage din viața publică, urmând să se dedice familiei și creșterii celor doi copii minori.

”M-am rugat în fiecare zi la Dumnezeu să rezist, nu am avut niciun tratament preferențial, am muncit cot la cot cu celelalte deținute la curățenie și servirea mesei și am respectat toate regulamentele din penitenciar. Mi-a fost enorm de greu, dar gândul că voi fi alături de copii m-a făcut să rezist”, a spus fostul ministru al Tineretului.

Avocatul Monicăi Iacob Rizdi, Tiberiu Ban, a declarat că aceasta a executat 1.010 zile de închisoare, depășind 2/3 din pedeapsă, cât era necesar pentru a putea cere liberarea condiționată.

”Are 15 afecțiuni, din care 14 confirmate prin expertiză medico-legală. A avut 25 de recompense, a elaborat o lucrare științifică, a avut o comportare exemplară, nu a fost niciodată sancționată”, a explicat Ban.

Judecătoria Gherla a admis, în 27 octombrie, cererea de liberare condiționată depusă de fostul ministru al Tineretului, Monica Iacob Ridzi, dar decizia a fost contestată de DNA.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnată definitiv, în 16 februarie 2015, de către instanța supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu privind manifestările organizate în 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat atunci la Poliția Județeană Cluj, fiind încarcerată la Secția Exterioară din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla. Din cauza stării sale de sănătate, Ridzi a fost transferată, în 2 martie, în baza unei solicitări de internare, la Spitalul Penitenciar Jilava, după care s-a întors la Secția Exterioară a Penitenciarului Gherla.

În același dosar, fosta consilieră a Monicăi Iacob Ridzi, Ioana Vârsta, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, tot pentru abuz în serviciu, iar George Răzvan Nica Udangiu, asociat și administrator la SC Artisan Consulting SRL și SC Compania de Publicitate Mark SRL, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare și doi ani interzicerea unor drepturi. De asemenea, Paul Diaconu, fost director al Direcției Generale Economice și Resurse Umane din Ministerul Tineretului și Sportului, în perioada martie-septembrie 2009, a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare, după ce judecătorii au constatat că acesta și-a plătit partea de prejudiciu. La fondul dosarului, Diaconu primise o pedeapsă de doi ani și șase luni de închisoare cu executare.

Pedepse cu suspendare au primit și alți șase foști angajați ai ministerului, aceștia rămânând cu condamnările dispuse la judecarea în fond a cauzei.

În 26 martie, fostul ministru al Tineretului și Sportului a depus o cerere, care a fost înregistrată la Tribunalul Ilfov, pentru întreruperea executării pedepsei, motivând că suferă de numeroase afecțiuni medicale, printre care trombofilie și leuconeutropenie.

Imediat după ce a fost încarcerată, Ridzi a reclamat condițiile în care stau deținuții, spunând că sistemul medical din închisori nu este bine gândit și că pentru un om bolnav ca ea, condamnarea la închisoare este condamnare la moarte.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/monica-iacob-ridzi-eliberata-conditionat-decizia-tribunalului-cluj-este-definitiva-44380.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/monica-iacob-ridzi-eliberata-conditionat-decizia-tribunalului-cluj-este-definitiva-44380-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv