Ministerul Afacerilor Interne (MAI) propune, printr-un proiect de lege, dublarea termenului de valabilitate pentru pașapoartele simple electronice de la 5 la 10 ani pentru persoanele care au peste 25 de ani, pe motiv că schimbările de fizionomie sunt mai puțin accentuate, după această vârstă.

“Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, pașaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani va fi valabil 5 ani. Prin proiectul de lege, propunem dublarea termenului de valabilitate a pașaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani. Opțiunea a ținut cont de faptul că, după această vârstă, schimbările de fizionomie sunt mai puțin accentuate”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de către Ministerul Afacerilor Interne.

Un motiv care să la baza acestei propuneri este faptul că, în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, pașapoartele simple electronice au termen de valabilitate de 10 ani.

De asemenea, instituția precizează că aglomerația de la ghișee pentru eliberarea pașapoartelor, care s-a format în timpul verii, impune limitarea situațiilor în care se poate solicita în regim de urgență un pașaport temporar.

“În prezent, o persoană poate solicita în regim de urgență un pașaport simplu temporar, valabil doar 1 an, fără a i se cere să dovedească urgența invocată, ceea ce a încurajat foarte mulți cetățeni să opteze pentru acest tip de pașaport atunci când au uitat să-și facă din timp documentul de călătorie sau când nu au dorit să aștepte timpul necesar realizării unui document electronic”, se mai arată în comunicatul MAI.

Potrivit sursei citate, proiectul de lege mai propune ca pașaportul temporar să fie eliberat în termen scurt (de la două ore până la maxim trei zile), cum se întâmplă în prezent, doar în anumite cazuri, clar reglementate, cu obligația prezentării documentelor care dovedesc urgența, cum ar fi: situații obiective în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu este timp pentru emiterea pașaportului simplu electronic sau dacă minorul urmează să se deplaseze în străinătate pentru studii ori pentru a participa la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical, fără de care viața ori sănătatea îi este pusă în pericol.

Persoanele care declară că nu doresc să li se elibereze un document electronic pot opta pentru un pașaport temporar, care însă le va fi eliberat în termenul legal prevăzut pentru eliberarea pașaportului simplu electronic.

Proiectul de lege este supus dezbaterii publice pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Ministerul Afacerilor Interne menționează că aceste propuneri vin în continuarea măsurilor luate pe plan administrativ, respectiv “deblocarea încadrării a 35 de posturi din sursă externă pentru serviciile de pașapoarte, implementarea unui sistem de programare on line pentru preluarea cererilor de eliberare a pașapoartelor (în prezent acesta fiind funcțional la nivelul a 34 de județe, finalizarea implementării acestuia la nivel național fiind stabilită pentru data de 18.12.2017) și prelungirea, la nevoie, a programului de lucru cu publicul, în intervalul orar 8,30 – 18,30 de luni până vineri cu organizarea activității în mod corespunzător, în doua schimburi, în perioadele cu un aflux mare de cereri”.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/mai-propune-dublarea-termenului-de-valabilitate-a-pasapoartului-simplu-electronic-de-la-5-la-10-ani-44382.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/mai-propune-dublarea-termenului-de-valabilitate-a-pasapoartului-simplu-electronic-de-la-5-la-10-ani-44382-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv