Ministrul transporturilor, Felix Stroe, a fost primit astăzi, la Bruxelles, de către comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, pentru a discuta despre proiectele de transport și propunerile de proiecte din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 (POIM), cofinanțat prin Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) și prin Fondul de coeziune (FC).

,,Este foarte important pentru sustenabilitatea sectorului de transport din România faptul că procesul de reformă și reorganizare în sectoarele feroviar și rutier continuă și este accelerat. Cetățenii români trebuie să aibă acces la drumuri, servicii feroviare și alte conexiuni de transport public mai bune, cât mai curând posibil”, a declarat  Corina Crețu.

Totodată, comisarul european și-a exprimat încrederea cu privire la angajamentul ministrului transporturilor de a utiliza complet fondurile disponibile în perioada curentă:

“România are la dispoziție peste 5 miliarde de euro în cadrul programului Infrastructură Mare. Pentru a absorbi eficient această sumă avem nevoie de o planificare realistă, o pregătire amănunțită și o implementare eficientă a proiectelor de transport. În calitate de fost director general al Companiei de Apă Constanța, domnul Stroe a fost foarte eficient în utilizarea fondurilor UE și înțelege importanța unor proiecte bine pregătite. De aceea, sper ca întârzierea de până acum în pregătirea și implementarea noilor proiecte de transport să fie recuperată.”

Potrivit ec.europa.eu, Corina Crețu a subliniat necesitatea ca Ministerul Transporturilor să aibă un rol de lider în managementul părților implicate în proiecte. Litigiile contractuale între antreprenori și beneficiarii majori de transport, cum ar fi CNAIR și CFR, au dus la întârzieri în implementarea proiectelor. În prezent, autoritățile române colaborează cu experți internaționali pentru a elabora un nou contract standard, cu clauze de arbitraj pentru soluționarea conflictelor, în loc să recurgă la instanțele judecătorești obișnuite. Astfel s-ar facilita și accelera implementarea proiectelor de transport cu finanțare europeană și a celor cu finanțare națională.

Comisarul pentru politică regională a apreciat faptul că autoritățile romane accelerează pregătirea proiectelor majore, precum tronsonul de cale ferată Gurasada – Simeria, tronsoanele de autostradă Câmpia Turzii – Târgu Mureș și Sebeș – Turda și Magistrala 6 de metrou București – Otopeni, proiecte care urmează a fi trimise spre aprobare Comisiei Europene, până la finalul acestui an.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/comisarul-european-corina-cretu-s-a-intalnit-la-bruxelles-cu-ministrul-roman-al-transporturilor-felix-stroe-44399.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/comisarul-european-corina-cretu-s-a-intalnit-la-bruxelles-cu-ministrul-roman-al-transporturilor-felix-stroe-44399-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv