UPDATE ora 23.00


Parisul a câștigat bătălia pentru găzduirea Agenției Europene Bancare (EBA), care se va muta din Londra după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. 

Victoria capitalei franceze a fost anunțată cu puțin timp în urmă, la fel ca și victoria Amsterdamului, câștigător al competiției pentru găzduirea Agenției Europene a Medicamentului (EMA). 

Parisul a fost ales prin tragere la sorți, în fața Dublinului, după trei runde de vot, care nu au reușit să determine un câștigător.

Amsterdamul a câștigat tot în urma tragerii la sorți, în fața orașului Milano, după trei ture de scrutin încheiate fără victoria clară a unui oraș propus.

EMA și EBA au, în total, circa 1.000 de angajați acum, ân sediile din Londra, precizează BBC. 

Președintele francez Emmanuel Macron a scris pe Twitter că victoria Parisului este „o recunoaștere a atractivității Franței și a angajamentului său european”. 


UPDATE ora 17.00

Bratislava este orașul favorit, deși majoritatea angajaților agenției de la Londraspun că mai degrabă își dau demisia decât să se mute acolo, scrie The Copenhagen Post.

Conform sursei citate, Copenhaga este abia pe locul șase în acest top. Un sondaj intern a arătat, însă, că 72% dintre angajați ar renunța la jobul lor decât să se mute în Slovacia.

Miniștrii Sănătății din cele 27 de state membreu votează azi, primul scrutin fiind programat la ora 16.00, dar cu totul votul poate dura ore întregi.

UPDATE ora 14.45

Trei state s-au retras din competiția pentru găzduirea Agenției Europene a Medicamentului (EMA), anunță presa europeană.

Malta s-a retras vineri, Croația azi, iar conform unor surse de la Bruxelles, și Irlanda renunță la „luptă”, scrie Times of Malta.

Au rămas, așadar, 16 state în competiția pentru EMA și 8 în concursul pentru EBA.

„Eurovision” la Bruxelles

Mai în glumă, mai în serios, procesul de selecție a fost comparat cu Concursul Eurovision, pentru că miniștrii vor vota unde anumite să fie relocalizate aceste instituții.

Casa de pariuri britanică Ladbrokes spune că Bratislava, Milano și Amsterdam sunt favorite pentru EMA, în timp ce Frankfurt, Viena și Dublin conduc în competiția pentru EBA, deși oficialii au avertizat că votul secret ar putea aduce un rezultat imprevizibil.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
UPDATE ora 23.00 Parisul a câștigat bătălia pentru găzduirea Agenției Europene Bancare (EBA), care se va muta din Londra după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.  Victoria capitalei franceze a fost anunțată cu puțin timp în urmă, la fel ca și victoria Amsterdamului, câștigător al competiției pentru găzduirea Agenției Europene a...

Preluat de la EVZ