Recalcularea pensiilor. Cererile vor putea fi depuse de către pensionari doar după intrarea în vigoare a actului normativ.


Vor putea să ceară recalcularea cei care au obținut pensia anticipată parțială între ianuarie 2011 și 16 iulie 2016, însă numai dacă nu îndeplinesc, în luna depunerii cererii de recalculare, condițiile de pensionare pentru limită de vârstă.

Recalcularea se va face exclusiv la cerere, astfel că persoanele care n-o vor solicita nu se vor putea bucura de ea – vor rămâne cu exact aceeași pensie din prezent.Solicitările de recalculare vor putea fi depuse numai după intrarea în vigoare a Legii nr. 216/2017. Aceasta încă n-a apărut în Monitorul Oficial, dar va intra în vigoare la trei zile după iminenta sa publicare.

Cererile vor putea fi depuse la casa teritorială de pensii în evidențele căreia se află dosarul de pensie al persoanei în cauză.

După recalculare, noua sumă lunară va fi plătită pensionarilor începând cu luna următoare înregistrării cererii de recalculare la casa teritorială de pensii. De exemplu, dacă cererea va fi depusă în noiembrie 2017, pensia recalculată se va plăti din decembrie 2017.

Pensiile anticipate parțiale acordate între ianuarie 2011 și 16 iulie 2016 au fost calculate în baza unui sistem cu penalizări mai mari, în timp ce din 17 iulie 2016 se aplică un sistem cu penalizări mai mici. Din acest motiv este bine să se solicite recalcularea.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialSocial
Recalcularea pensiilor. Cererile vor putea fi depuse de către pensionari doar după intrarea în vigoare a actului normativ. Vor putea să ceară recalcularea cei care au obținut pensia anticipată parțială între ianuarie 2011 și 16 iulie 2016, însă numai dacă nu îndeplinesc, în luna depunerii cererii de recalculare, condițiile de...

Preluat de la EVZ