Cei mai putini oameni fumeaza din placere, majoritatea complacandu se in gestul reflex, sau asociind anumite trasaturi comportamentale cum ar fi anxietatea, depresia sau oboseala cronica. Obiceiul fumatului, poate incepe sau se poate perpetua in cazul suprasolicitarii fizice sau emotionale, pierderii unui apropiat, sau in cazul unor stari conflictuale cu caractez constant.


Ce se intampla atunci cand decidem sa ne lasam de fumat? “De maine ma las de fumat!” este promisiunea facuta, cel putin o data, de toti cei dependenti de tigari. Dar, dupa ce se face “maine”, apar primele probleme legate de renuntarea la fumat. Aceasta ‘’boala’’ se numeste sevraj nicotinic si se asociaza cu oprirea aportului de nicotina dupa utilizarea indelungata. Totodata, multe persoane continua sa fumeze de frica sa nu ia in greutate, iar acest lucru nu este un mit, in peroada de sevraj se pot lua in greutate cateva kg. Mai apoi, este important cum facem din punct de vedere alimentar, managementul perioadei post sevraj.


Manifestarile sevrajului difera de la o persoana la alta si sunt temporare, ajungand intr-un punct maxim de criza la 48-72 de ore de la renuntarea la fumat, dupa care scad in intensitate pe masura ce trece timpul.

Acestea sunt multiple si difera in functie de persoana, exista fumatori care nu au avut nici unul din simptomele sevrajului nicotinic, dupa cum exista si persoane care experimenteaza forme severe.

Din fericire, ele sunt trecatoare, dupa maximum de la aproximativ 48-72 de ore, scad treptat in trei sau patru saptamani. Cauza este simpla: fiind un drog in adevaratul sens al cuvantului, tutunul perturba functionarea creierului, generand o dependenta atat fizica, cat si psihica.
 

Dar care sunt manifestarile sevrajului:

  • nervozitate, iritabilitate, anxietate.
  • ameteli ocazionale si dureri de cap, datorita concentratiei oxigenului din sange, care creste ca urmare a disparitiei monoxidului de carbon.
    Absentei nicotinei, substanta puternic vasoconstrictoare, produce o crestere a fluxului de sange catre creier, ceea ce poate provoca uneori migrene.
  • Frustrare, furie, depresie
  • Tremor, transpiratie si bradicardie, uneori insotita de scaderea tensiunii arteriale
  • Tulburarile somnului apar ca si efect al energiei din organism ce nu mai este consumata cu fumatul. Trezirea devreme nu este neaparat un semn negativ, putand de fapt arata ca organismul este odihnit. Activitatea fizica si masurile de igiena a somnului pot ameliora somnul.
  • Senzatia imperioasa de foame. Acest simptom apare la multi dintre fostii fumatori care remarca faptul ca au tendinta de a manca mai mult decat inainte. Acest lucru se intampla din cauza revenirii la normal a centrului foamei si satietatii, revenirea la normal a metabolismului si inlocuirea gestului de a fuma cu cel de a manca.
    In plus, absorbtia hranei imbunatatindu-se, odata cu renuntarea la fumat poate aparea o usoara crestere in greutate. Metabolismul se schimba si implicit atentia fostului fumator la ce mananca.  Nicotina actioneaza asupra greutatii corporale, fumatorii au o greutate mai mica decat nefumatorii, dar castiga 2-3 kg in perioada de sevraj.

Fostii fumatori au tendinta de a manca mult mai mult decat inainte. Centrul satietatii si al foamei revine la normal, la fel ca si metabolismul. Constipatia apare drept simptom in sevrajul nicotinic pentru ca ritualul matinal este schimbat, iar mobilitatrea intestinala se schimba. Recomand pacientilor sa apeleze la remedii naturiste, medicamente si stabilirea unui nou ritual matinal.


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialSanatate
Cei mai putini oameni fumeaza din placere, majoritatea complacandu se in gestul reflex, sau asociind anumite trasaturi comportamentale cum ar fi anxietatea, depresia sau oboseala cronica. Obiceiul fumatului, poate incepe sau se poate perpetua in cazul suprasolicitarii fizice sau emotionale, pierderii unui apropiat, sau in cazul unor stari conflictuale...

Preluat de la EVZ