Doi foști membri ai guvernului catalan, care au fost reținuți în legătură cu implicarea în referendumul de independență a regiunii, au cerut ieri eliberarea din arest după ce au acceptat controlul Madridului asupra Cataloniei.

Potrivit unor apeluri depuse la Înalta Curte din Madrid, avocații lui Jordi Turull și Josep Rull au precizat că foștii membri ai guvernului nu și-au exprimat rezistența față de activarea Articolului 155 din Constituția Spaniei de către guvernul de la Madrid.

Turull și Rull susțin că nu reprezintă un risc pentru investigația aflată în desfășurare – privind ascunderea sau distrugerea de probe -, astfel că pot fi cercetați în stare de libertate.

Șapte foști miniștri ai Guvernului regional din Catalonia, inclusiv fostul vicepremier Oriol Junqueras, se află în arest din data de 2 noiembrie, fiind acuzați de rebeliune și utilizarea abuzivă a fondurilor publice. Fostul președinte al Parlamentului regional al Cataloniei, Carme Forcadell, a fost eliberat pe cauțiune.

În plus, procurorii de la Bruxelles au cerut extrădarea fostul șef al executivului, Carles Puigdemont, și a foștilor miniștri Meritxell Serret, Antoni Comin, Lluis Puig și Clara Ponsati, dar o nouă audiere a fost stabilită pentru 4 decembrie.

La sfârșitul lunii octombrie, guvernul de la Madrid a decis dizolvarea executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, și a Parlamentului regional, după ce liderii catalani au adoptat o declarație de independență. Premierul Mariano Rajoy a anunțat că vor fi organizate alegeri regionale la 21 decembrie, care au scopul de a restaura ordinea constituțională.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/doi-fosti-membri-ai-guvernului-catalan-accepta-controlul-madridului-asupra-regiunii-si-cer-eliberarea-din-arest-44335.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/doi-fosti-membri-ai-guvernului-catalan-accepta-controlul-madridului-asupra-regiunii-si-cer-eliberarea-din-arest-44335-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv