Încheierea penală pronunțată de judecătorul Luminița Georgiana Hângan Fărcaș, în dosarul lui David Ciceo, poate fi un manual de drept penal pentru procurorii DNA. În acest dosar, directorul Aeroportului Cluj, a fost trimis în judecată pentru că ar fi luat mită o casă de la omul de afaceri Ioan Bene, a cărui firmă a construit pista aeroportului clujean.


Când dosarul penal a ajuns la Tribunalul Cluj, acesta a fost ”puricat” în Camera de Consiliu, de către judecătorul Luminița Georgiana Hângan Fărcaș, un profesionist în materie penală. Pe 81 de pagini, judecătorul explică de ce și cum, procurorii DNA au adunat probe ilegale împotriva lui David Ciceo și împotriva omului de afaceri Ioan Bene. Culmea dreptului este că într-un alt dosar penal, în care Ioan Bene este judecat, declarațiile unor martori despre care judecătoarea Hanganu spune că sunt nule de drept, fiind obținute prin încălcarea dreptului fundamental la apărare, sunt bune. Acest dosar se află pe rolul Curții de Apel Cluj.

Fapta nu este descrisă suficientJudecătorul de Cameră Preliminară a stabilit că rechizitoriul DNA Cluj nu se referă la niciun element concret de comitere a faptelor de dare și de luare de mită, cu alte cuvinte că fapta nu există. ”Se sugerează că ar fi vorba de o înțelegere ilicită anterioară, fără însă să fie indicate toate împrejurările de fapt, cu relevanță în calificarea faptelor inculpaților ca fiind ilicit penal. Aceste împrejurări trebuie detaliate în cuprinsul rechizitoriului întrucât sunt necesare pentru determinarea momentului de consumare a infracțiunilor imputate în sarcina inculpaților. Actul se sesizare cuprinde contradicții în cuprinsul stării de fapt și de drept în ceea ce privește acuzațiile penale concret formulate împotriva celor doi inculpați”, susține judecătorul în documentul amintit mai sus.

Cu alte cuvinte, procurorii DNA Cluj nu au putut stabili când anume sau dacă David Ciceo a primit mită de la Ioan Bene, o casă. În realitate, există o tranzacție între o persoană fizică, alta decât Ioan Bene și mama lui Ciceo, care a cumpărat o casă.

Ascultat și interceptat ilegal

Celebrul avocat Gheorghiță Mateuț, care îl apără pe David Ciceo a susținut faptul că directorul Aeroportului a fost ascultat ilegal, timp de 48 de ore, fără ca acesta să fie cercetat într-un  dosar penal, deși Codul de Procedură Penală obligă în acest sens. Astfel, Ciceo a fost ascultat ilegal și filat de ofițerii SRI, tot ilegal, în perioada 2 aprilie 2014, ora 11.00 și 4 aprilie 2014, ora 11.00. Mandatul a fost dat de un judecător de la Curtea de Apel Cluj, care pompos își spune judecător de drepturi și libertăți, și care nici măcar nu a observat că Ciceo nu avea nicio calitate în vreun dosar penal.

Judecătorul Hanganu a decis și în baza unei decizii a Curții Constituționale, numărul 383/2015, să anuleze probele obținute în cele 48 de ore, de către DNA Cluj, pe numele lui David Ciceo. ”Așa fiind, judecătorul reține că măsurile de supraveghere tehnică, aduse la îndeplinire cu concursul SRI, în ceea ce îl privește pe inculpatul Ciceo David sunt lovite de nuilitate”.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Încheierea penală pronunțată de judecătorul Luminița Georgiana Hângan Fărcaș, în dosarul lui David Ciceo, poate fi un manual de drept penal pentru procurorii DNA. În acest dosar, directorul Aeroportului Cluj, a fost trimis în judecată pentru că ar fi luat mită o casă de la omul de afaceri Ioan...

Preluat de la EVZ