Rusia încearcă să ajungă la un consens internațional în privința păcii în Siria, la doi ani după ce Moscova a început intervenția militară în această țară, intervenție care a schimbat soarta conflictului în favoarea președintelui sirian.


Putin se va întâlni, mâine, cu liderii Iranului și Turciei, alte două puteri cu interese majore în conflictul sirian. Președintele rus a declarat că va discuta telefonic și cu Donald Trump și alți lideri din Orientul Mijlociu.

„Avem încă un drum lung de parcurs înainte de a ajunge la o victorie totală asupra teroriștilor. Dar în ceea ce privește lupta noastră comună în Siria, operațiunea militară este într-adevăr la final”, i-a spus Putin lui Assad, într-o declarație transmisă de televiziunea rusă.

„Acum cel mai important lucru este, desigur, să trecem la discuții politice și constat, cu satisfacție, să sunteți gata să lucrați cu toți cei care vor pacea și o soluție (politică)”, a afirmat Putin.


Rusia propune un Congres al sirienilor, care să includă toate grupurile etnice din țară și toate părțile implicate în acest conflict.

Încercările anterioare de a se ajunge la un acord de pace nu au avut succes, pentru că părțile au viziuni diferite. Iranul, Rusia, milițiile Hezbollah l-au susținut pe Assad, în timp ce SUA, Turcia și statele din Golf au sprijinit oponenții acestuia.

Rusia nu va insista ca Assad să rămână la putere, spun analiștii citați de Reuters, atâta timp cât instituțiile statului sirian rămân intacte.

Putin s-a întâlnit, aseară, cu Assad, în stațiunea Soci de la Marea Neagră, deși Kremlinul nu a anunțat vizita decât atunci când era în desfășurare. „Aș dori să discut cu dvs principiile organizării procesului politic și despre un Congres al poporului sirian, care să fie susținut de dvs”, i-a spus președintele rus dictatorului sirian.

Ultima dată Putin și Assad se întâlniseră în 20 octombrie 2015, la câteva săptămâni după ce Moscova a lansat operațiunea militară din Siria, în care rebelii sirieni au fost alungați și forțele guvernamentale susținute în conflict.

Assad a stat în Rusia timp de patru ore, conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. A fost prima călătorie anunțată public a lui Bashar al-Assad în afara Siriei, de la vizita la Moscova în 2015.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Rusia încearcă să ajungă la un consens internațional în privința păcii în Siria, la doi ani după ce Moscova a început intervenția militară în această țară, intervenție care a schimbat soarta conflictului în favoarea președintelui sirian. Putin se va întâlni, mâine, cu liderii Iranului și Turciei, alte două puteri cu...

Preluat de la EVZ