„În sistemul electoral românesc, după alegerea președintelui țării, cea mai importantă decizie este alegerea primarilor. Demersul meu și a colegilor din PNL este de a reveni la legislația anterioară în care primarii localităților erau aleși în două tururi. Acest lucru este necesar pentur un rezultat correct și pentru a asigura legitimitate primarului unei urbe sau comune. De aceea vă rog să fiți alături de inițiativa noastră”, a afirmat de la tribuna Senatului, liberalul Victor Paul Dobre, unul dintre inițiatorii proiectului de lege.


Pe de altă parte, Constantin Florin Mitulețu-Buică, vicepreședintele AEP a spus că: „apreciem că nu există argumente hotărâtoare în favoarea uneia sau altei variante, opțiunea aparținând legiutorului”.

Senatorul PSD, Robert Cazanciuc, a precizat, în plenul Senatului, că membrii Comisiilor juridice și pentru administrație au decis, cu majoritatea voturilor, să adopte un proiect de respingere.

Grupul senatorilor USR a anunțat, prin vocea Florinei Presadă, că „USR consider că alegerea primarilor în două tururi ar reprezenta o reparație istorică adusă sistemului electoral din România”.


Senatorul Ionuț Sibinescu, a spus că ALDE, partid condus de Călin Popescu „susține alegerile în două tururi”. „Suntem convinși că revenirea la două tururi va aduce mai multă legitimitate democratică, una care poate fi data doar de acest lucru. Credem că alegerea în două tururi este absolut necesară”, a argumentat Sibinescu.

UDMR nu susține proiectul de lege și va vota împotriva proiectului de lege al liberalilor, a spus Cseke Attila, liderul senatorilor Uniunii.

PSD şi ALDE votează diferit proiectul privind alegerea primarilor în două tururi, a anunţat luni Călin Popescu Tăriceanu, acesta spunând că în ciuda votului coaliţie este la fel de stabilă.

„Am avut o şedinţă de coaliţie, am discutat şi despre modul în care vom vota pe propunerea referitoare la alegerea primarilor din două tururi. ALDE suţine ideea votului în două tururi pentru alegerea primarilor. Primarii ALDE în funcţie ar prefera un singur tur, dar noi credem că este mai bun pentru noi şi este şi un exerciţiu democratic”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE, citat de Mediafax.

El a spus că PSD va vota împotriva proiectului, acest lucru fiind discutat în şedinţa de luni.

„Colegii din PSD au o părere opusă. Avem fiecare considerentele proprii. Asta nu înseamnă că sunt alt gen de probleme. Am văzut articole de presă cu speculaţii pe acest subiect. Coaliţia e foarte stabile”, a explicat președintele Senatului.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
„În sistemul electoral românesc, după alegerea președintelui țării, cea mai importantă decizie este alegerea primarilor. Demersul meu și a colegilor din PNL este de a reveni la legislația anterioară în care primarii localităților erau aleși în două tururi. Acest lucru este necesar pentur un rezultat correct și pentru a...

Preluat de la EVZ