Decizia de a comemora regimul pașnic al lui Alexandru al III-lea, care a fost cumnatul reginei britanice Alexandra, vine după ce Kremlinul a ignorat cea de-a 100-a aniversare a revoluției rusești de la 1917, luna aceasta.


Un oficial a lăudat, sâmbătă, „conducătorul care a adus pace, glorie, dezvoltare și stabilitate”, în timp ce Putin privea atent cum garda de onoare ridica pânza de pe statuia de bronz din fața sa. Statuia îl arată pe împăratul rus, cel curajos și bărbos, cu mâinile pe sabie, scrie The Telegraph.

Paralela era evidentă și pentru că oficialii ruși subliniază frecvent „stabilitatea” pe care a adus-o Putin țării sale, după perioada „haotică” a anilor 1990.Președintele rus este mândru de politica sa externă, inclusiv de anexarea Crimeei, în 2014, la care a făcut referire în discurs.

Putin a spus că Alexandru al III-lea a fost numit, de multe ori, „pacificatorul”, pentru că nu a purtat războaie pe scară largă, în timpul domniei sale, între 1881-1894, când „a dat Rusiei 13 ani de pace, nu prin supunere, ci printr-o fermitate corectă și neclintită”. Liderul de la Kremlin a amintit că împăratul a modernizat armata și a început construcția căii ferate trans-siberiene.

Monumentul are o inscripție, un citat atribuit lui Alexandru al III-lea și citat, adeseori, de Putin: „Rusia are doar doi aliați, armata și flota ei”.

În spatele statuii împăratului a fost construită o placă mare, de bronz, cu „realizările” aacestuia. Utilizatorii de internet au postat însă diverse mesaje și comentarii, scrie sursa citată, luând peste picior cele scrise acolo. Și anume amintesc că galeria Tretyakov și Muzeul istoric din Moscova au fost fondate cu mai mulți ani înainte ca împăratul să ajungă pe tron, ca și faptul că scriitorul Feodor Dostoievski era deja mort.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Decizia de a comemora regimul pașnic al lui Alexandru al III-lea, care a fost cumnatul reginei britanice Alexandra, vine după ce Kremlinul a ignorat cea de-a 100-a aniversare a revoluției rusești de la 1917, luna aceasta. Un oficial a lăudat, sâmbătă, „conducătorul care a adus pace, glorie, dezvoltare și stabilitate”,...

Preluat de la EVZ