Liderii schimbării în PSD erau Mircea Geoană, președintele partidului, Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc și Grupul de la Cluj, de fapt Ioan Rus, Ilie Sârbu și Vasile Dâncu. Mircea Geoană datora alegerea sa ca președinte susținerii Grupului de la Cluj și avea să le mulțumească tot timpul pentru asta. În 2006, Victor Ponta, liderul TSD vota alături de ei, mazilirea lui Adrian Năstase căruia îi datora începutul carierei politice. Liviu Dragnea era doar președintele Consiliului Județean Teleorman.


Noiembrie 2011. Cluj Napoca. Sediul Grupului de la Cluj. Ședință PSD de peste 6 ore, în urma căreia Mircea Geoană este exclus din PSD. Președintele partidului, ales în 2010, (și) cu sprijinul Grupului de la Cluj, era Victor Ponta. Până în acel moment, Victor Ponta îl umilise pe Mircea Geoană în toate felurile posibile. Îi impusese să nu mai facă declarații timp de 6 luni, îi ceruse să renunțe la funcția de președinte al Senatului, fusese pus în discuția Comisiei de Integritate condusă de Dan Șova, care nici măcar nu l-a ascultat când a decis sancționarea sa. Demn de menționat este că la acel moment, lângă Mircea Geoană rămăseseră Viorel Hrebenciuc și Marian Vanghelie. Pardon, doar Marian Vanghelie, pentru că Hrebenciuc trecuse de partea lui Victor Ponta. Liviu Dragnea urcase în ierarhia partidului, secondându-l pe Ponta din postura de secretar general.


Iunie 2017. Un comunicat. Victor Ponta este exclus din PSD ca urmare a deciziei sale de a deveni secretar general al Guvernului Grindeanu, într-una din cele mai atipice crize politice pe care le poți trăi într-o viață de ziarist. Liviu Dragnea era președintele executiv al partidului din 2013, iar în locul lui Victor Ponta fusese ales în 2015 aproape în unanimitate. Până atunci Ponta făcuse tot posibilul să fie dat afară din PSD, dar Dragnea intuise potențialul exploziv și ținuse lucrurile sub plapumă.

Zilele noastre. Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, este sub asaltul celui deal treilea dosar penal intrumentat de DNA. Martori în dosarul său sunt Victor Ponta, Dan Șova și Eugen Teodorovici, cu declarații care, așa cum am spus public, au o valoare mai mare decât un denunț. Nu reiau argumentele, poate o voi face altă dată, dar ca un fost prim-ministru să spună că se știa de discuțiile în contradictoriu cu Liviu Dragnea pe tema Tel Drum, reprezintă un element important în strategia DNA de a dovedi implicarea acestuia. Pe parcurs vom vedea dacă mai apar elemente noi.

De ce a meritat să citim toate aceste incursiuni în istoria PSD? Pentru că, de cele mai multe ori, pentru a înțelege viitorul, trebuie să te uiți în trecut.


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Liderii schimbării în PSD erau Mircea Geoană, președintele partidului, Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc și Grupul de la Cluj, de fapt Ioan Rus, Ilie Sârbu și Vasile Dâncu. Mircea Geoană datora alegerea sa ca președinte susținerii Grupului de la Cluj și avea să le mulțumească tot timpul pentru asta. În...

Preluat de la EVZ