În mod obișnuit, negocierile colective de muncă trebuie demarate atunci când angajatorul are mulți salariați, după cum prevede legislația în vigoare. Toți angajatorii, indiferent de numărul salariaților pe care-i au, sunt obligați să demareze negocieri colective în vederea majorării salariilor brute, reiese din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 82/2017. Obligația este valabilă temporar, pentru o perioadă care începe astăzi și se încheie pe 20 decembrie 2017.


Prevederile vin în contextul trecerii CAS și CASS, începând din ianuarie 2018, în totalitate în sarcina salariaților. Pentru a evita scăderea salariilor nete, angajatorii ar trebui să majoreze salariile brute, prin acte adiționale, astfel încât să acopere transferul CAS și CASS. Având în vedere această situație, redacția noastră vă prezintă astăzi informațiile esențiale legate de negocierile colective, care au drept scop încheierea contractelor colective de muncă.

Actualmente, așa cum reiese din prevederile Legii dialogului social nr. 62/2011, singura obligație impusă angajatorilor este cea a negocierii colective, însă numai dacă aceștia au cel puțin 21 de salariați. Cu alte cuvinte, doar negocierea este obligatorie, nu și încheierea efectivă a contractelor colective de muncă (sau a actelor adiționale la acestea).Pe deasupra, actul normativ amintit nu prevede nicio sancțiune nici în cazul lipsei de inițiativă a angajatorilor de a demara negocierile, nici în cazul lipsei unui contract colectiv de muncă încheiat. Singura situație în care inspectorii muncii pot aplica o amendă este cea în care angajatorul pur și simplu refuză să înceapă negocierile colective (amenda este între 5.000 și 10.000 de lei).

Angajatorul este cel ce trebuie să inițieze negocierea colectivă cu reprezentanții salariaților. Totuși, dacă firma nu face acest lucru, reprezentanții salariaților pot prelua inițiativa printr-o cerere scrisă.

„În cazul în care angajatorul sau organizația patronală nu inițiază negocierea, aceasta va începe la cererea scrisă a organizației sindicale reprezentative sau a reprezentanților angajaților, în termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitării”, este explicat în lege, cu precizarea că negocierile pot depăși 60 de zile calendaristice doar dacă părțile sunt de acord.

Contractul colectiv de muncă este valabil pentru toți angajații unei societăți și se încheie, în scris, pentru o perioadă determinată de cel puțin 12 luni și cel mult 24 de luni. Totodată, există posibilitatea ca părțile să decidă, o singură dată, prelungirea aplicării documentului cu cel mult 12 luni.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialSocial
În mod obișnuit, negocierile colective de muncă trebuie demarate atunci când angajatorul are mulți salariați, după cum prevede legislația în vigoare. Toți angajatorii, indiferent de numărul salariaților pe care-i au, sunt obligați să demareze negocieri colective în vederea majorării salariilor brute, reiese din Ordonanța de urgență a Guvernului nr....

Preluat de la EVZ