Proiectul va fi trimis, luni, la plenul Senatului, care îl va adopta de urgență. Apoi inițiativa legislativă va fi trimisă la Camera Deputaților, unde va trece tot într-o sigură zi de Comisia de Apărare și de plen.


Graba parlamentarilor vine în contextul în care cu o săptămână în urmă cei de la PSD și ALDE nu au participat la ședința Comisiei de Apărare. Ulterior, o vizită neprogramată a secretarului de stat al SUA în România, Rex Tillerson, pare a fi grăbit serios lucrurile.

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a declarat, luni, că secretarul de stat American, Rex Tillerson, l-a întrebat ce s-a întâmplat în comisia parlamentară care trebuia să discute la începutul săpămânii trecute achiziția sistemului Patriot, conform Hotnews.

Rex Tillerson a înnoptat miercurea trecută, la Bucuresti,  după ce l-a însoțit timp de șase zile pe Donald Trump în cadrul primului său turneu în Asia. În vizita inopinată Tillerson s-a întâlnit cu ambasadorul Hans Klemm si cu Teodor Melescanu.


„A întrebat cum a fost cu cvorumul și i-am spus că sunt probleme de cvorum din când în când și că în niciun caz nu se refera la subiectul în sine”, a declarat luni, la Parlament, Melescanu.

Proiectul de lege al Guvernului pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial “Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” a fost înregistrat la Senat pe 9 noiembrie, cu solicitarea de a fi dezbătut în procedură de urgenţă.

Proiectul de lege se referă la achiziţionarea a şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot, patru pentru Forţele Aeriene şi trei pentru Forţele Terestre, şi a echipamentelor aferente, în valoare totală de circa 4,62 miliarde dolari inclusiv TVA.

La şedinţa de luni a comisiei senatoriale au participat ministrul Apărării, Mihai Fifor, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, şi şeful Statului Major General, Nicolae Ciucă.

Dragnea, către Opoziție: Nu tergiversăm achiziția rachetelor Patriot

Prezent la Băile Herculane, săptămâna trecută, președintele PSD, Liviu Dragnea a negat acuzaţiile aduse de PNL şi USR legate de faptul că partidele de guvernământ încearcă să tergiverseze proiectul de lege privind achiziţia rachetelor Patriot. Dragnea a punctat că membrii Comisiei de apărare care au lipsit la şedinţa de săptămâna trecută au mers la un alt eveniment.

„Am văzut că eu şi cu domnul Tăriceanu am blocat Patriotul (…) Cea mai mare parte dintre senatorii Comisiei de apărare au fost la o activitate la invitaţia unui şef de instituţie important din România”, a comentat Dragnea.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
Proiectul va fi trimis, luni, la plenul Senatului, care îl va adopta de urgență. Apoi inițiativa legislativă va fi trimisă la Camera Deputaților, unde va trece tot într-o sigură zi de Comisia de Apărare și de plen. Graba parlamentarilor vine în contextul în care cu o săptămână în urmă cei...

Preluat de la EVZ