Ciprian Man a fost cel mai tânăr procuror șef de Serviciu Teritorial promovat de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, care l-a numit în această funcție la Serviciul Teritorial Oradea în decembrie 2013, la de 33 ani. Kovesi l-a considerat un procuror de elită, ca pe mai celebrul Mircea Negulescu, zis „Portocală”, de la Serviciul Teritorial Ploiești și l-a promovat în structura centrală a DNA, în primăvară acestui an. Loc în care Man nu s-a remarcat însă cu nici un dosar penal. Între timp au început să iasă la iveală abuzuri crase ale sale și să curgă achitările pe bandă rulantă, în acest an, DNA Oradea înregistrând 53 de achitări. În cursul lunii octombrie 2017, după șase luni de detașare, Man a fost retrimis la Serviciul Teritorial Oradea al DNA, ca simplu procuror.

Obsesie. Cum să-ți bagi toți foștii șefi la pârnaie


Ca fapt inedit, procurorul Man le-a instrumentat dosare penale pentru fapte de corupție: trafic de influență, luare de mită ș.a.m.d., tuturor foștilor săi șefi care l-au ajutat substanțial în cursul carierei sale juridice, respectiv avocatului Ioan Sava, care i-a fost îndrumător în perioada stagiaturii în avocatură, procurorului Ioan Gligor Sabău, care i-a fost șef la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș, și procurorului Vasile Popa, care i-a fost șef la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, iar ulterior a devenit prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. În cazul unui alt fost șef al sau, Viorel Gavra, care a deținut funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Man i-a instrumentat un dosar penal soției acestuia, Mariana Gal, și a formulat și o sesizare disciplinară la CSM, în urma căreia Gavra a fost exclus din magistratura.

Corupție cu o lădiță de cireșe și o damigeană cu vin

Majoritatea acestor dosare s-au prăbușit în instanțe precum popicele. Avocatul Sava a fost achitat definitiv, cu motivarea că fapta nu este prevăzută de legea penală, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru o infracțiune de șantaj inventată dintr-o postare online la adresa unei judecătoare cu care Man se află în relații apropiate. Fostul prim-procuror Ioan Gligor Sabău a fost achitat de Curtea de Apel Oradea, cu motivarea că faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală, pentru 17 din cele 19 fapte de corupție pentru care a fost cercetat și trimis în judecată de Man, din care unele aveau un obiect derizoriu sau inventat. Mai exact: o lădiță de cireșe, o damigeană cu vin, lemne de foc și promovarea în funcție a soției. Soția fostului prim procuror Gavra a fost achitată de Tribunalul Cluj și a fost condamnată cu suspendare sub supraveghere de Curtea de Apel Cluj, în urmă apelului DNA. Dosarul fostului prim procuror Vasile Popa se află în curs de judecată la Curtea de Apel Timișoara.


Metode abuzive patentate la DNA Oradea

Un numitor comun al acestor dosare deosebit de grave, nedevoalat până în prezent, îl constituie metodele abuzive de anchetă ale procurorului Man și ale unor subalterni ai săi. Au fost efectuate acte premergătoare sau acte de cercetare penală fără delegare și chiar fără să fie înregistrat dosar penal. Au fost convocați și instruiți martori înaintea audierii lor de către instanțele de judecată, când procurorii erau desesizati în dosare. Au fost șantajate soții sau rude apropiate ale inculpaților pentru a face denunțuri sau declarații împotriva acestora. Cel mai grav, au fost realizate înțelegeri frauduloase, ilegale, cu infractori condamnați, inculpați sau în curs de urmărire penală, care au fost scăpați de răspunderea penală în schimbul unor denunțuri care le erau dictate, de regulă. Man s-a folosit în realizarea unor înțelegeri frauduloase cu infractori denunțători, precum și în incriminarea unor inculpați de procurori de la alte parchete, cu care a fost coleg de serviciu și se află în relații de prietenie, dintre care pe unii i-a ajutat ulterior să fie promovați la Serviciul Teritorial al DNA, după ce a ajuns procuror șef. Așa ceva se numește traficare de justiție și denegare de dreptate.

Denunț dictat de procurorul „frate întru credință”

Exemplul cel mai sugestiv, cazul pilot, privind astfel de metode, este dosarul instrumentat avocatului Ioan Sava și soției sale Daniela Sava pentru trafic de influență în anul 2012 (18/P/2012). Pentru acest dosar, procurorul Ciprian Man a folosit ca denunțător un infractor condamnat într-un dosar și urmărit penal în altul. Este vorba de Ionel Morari Romocsa, care a fost condamnat de Judecătoria Oradea, în noiembrie 2011, la o pedeapsa de 4 ani și 3 luni de închisoare cu executare pentru 16 infracțiuni de complicitate la furturi din locuințe și era urmărit penal pentru alte 6 infracțiuni similare într-un dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea (16/P/2011). Acest dosar a fost repartizat, la începutul lunii aprilie 2011, procurorului Teofil Ilisie, cu care Man a fost coleg de birou și cu care era în relații de prietenie. Poliția întocmise referat cu propunere de trimitere în judecată a lui Romocsa, pentru cele 6 fapte, dar procurorul Ilisie nu s-a grăbit să-l soluționeze, căutând să-l scape pe Romocsa, întrucât acesta îi era consătean și prieten, fiind amândoi frați de credință la o biserica penticostală din Oradea, unde și predicau sporadic.

Data schimbată la DNA Oradea

Într-un asemenea context, după condamnarea lui Romocsa de către Judecătoria Oradea, procurorul Ilisie l-a vizitat pe procurorul Man la DNA Oradea împreună cu infractorul Romocsa, și au discutat că, în schimbul scăpării sale de răspundere în al doilea dosar, să formuleze un denunț pentru trafic de influență avocatului său Ioan Sava, care l-a aparat la Judecătoria Oradea și pe care l-a angajat și la Curtea de Apel Oradea, care în februarie 2012 i-a admis apelul și i-a schimbat pedeapsa inițială în 3 ani de închisoare cu executare sub supraveghere. Pentru a-l convinge să formuleze acest denunț, la începutul lunii decembrie 2011, procurorul Ilisie a infirmat referatul cu propunere de trimitere în judecată și a restituit la poliție dosarul în care Romocsa era învinuit de șase complicități la furt.

În urmă târgului, perfectat cu procurorii Man și Ilisie, Romocsa a formulat denunțul solicitat împotriva avocatului Sava, referitor la care a declarat ulterior că i-a fost dictat de comisarul șef Traian Surducan, ofițer de poliție judiciară la DNA Oradea. Denunțul a fost transmis de pe faxul Serviciului Teritorial Oradea la structura centrală a DNA, unde a fost constituit un dosar penal care a fost repartizat procurorului Radu Cazacu. O expertiză grafologică efectuată ulterior a constatat că de pe document a fost radiată cu vopsea albă mențiunea „Serviciul Teritorial Oradea” și a fost adăugată, cu alt scris, dată de 24.01.2012.

Loading…

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/mandat-de-aducere.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/mandat-de-aducere-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Ciprian Man a fost cel mai tânăr procuror șef de Serviciu Teritorial promovat de șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, care l-a numit în această funcție la Serviciul Teritorial Oradea în decembrie 2013, la de 33 ani. Kovesi l-a considerat un procuror de elită, ca pe mai celebrul Mircea Negulescu,...

Preluat de la EVZ