Orașul olandez Amsterdam a fost desemnat, luni seară, de Consiliul Uniunii Europene pentru a găzdui sediul Agenției Europene a Medicamentului (AEM) în contextul ieșirii Marii Britanii din UE, afirmă surse europene.

Orașele Amsterdam și Milano au obținut un număr egal de voturi în a treia rundă, astfel că a fost necesară desemnarea câștigătorului prin tragere la sorți, au declarat oficiali europeni citați de publicațiile EUObserver și Politico.eu.

Orașele Milano, Amsterdam și Copenhaga au trecut în turul al doilea de vot al Consiliului UE privind stabilirea sediului Agenției Europene a Medicamentului, Bucureștiul nereușind să treacă de primul tur, afirmă surse europene.

Conform unor surse europene citate de publicațiile EUObserver și Politico.eu, orașele Milano (Italia), Amsterdam (Olanda) și Copenhaga (Danemarca) au obținut cele mai multe puncte în urma primului tur de vot desfășurat în Consiliul UE pentru Afaceri Generale, astfel că vor trece în turul al doilea.

Practic, Bucureștiul a fost exclus după primul vot.

În cazul în care niciunul dintre cele trei orașe nu va obține suficiente voturi în a doua sesiune de vot, va fi organizat al treilea vot, în care miniștrii de Externe și de Interne ai statelor Uniunii Europene vor avea de ales dintre două orașe.

Nouăsprezece orașe europene, inclusiv Bucureștiul, au candidat pentru a găzdui sediul Agenției Europene a Medicamentului (AEM), instituție care trebuie mutată din Marea Britanie în contextul ieșirii acestei țări din UE.

Orașele candidate au fost: Amsterdam, Atena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruxelles, București, Copenhaga, Dublin, Helsinki, Lille, Milano, Porto, Sofia, Stockholm, Viena, Varșovia, Valletta și Zagreb. Înaintea primului tur de vot, Zagrebul, Dublinul și Valletta și-au retras candidaturile.

Consiliul UE a propus o serie de criterii obiective, precum acces la infrastructură și servicii, privind relocarea, în contextul Brexit, a instituțiilor, inclusiv a Agenției Europene a Medicamentului, care au acum sedii în Marea Britanie, a scris EUObserver, estimând că decizia va fi politică. Începând din martie 2019, Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană, acest lucru necesitând transferul sediilor Agenției Europene a Medicamentului (AEM) și Autorității Bancare Europene (ABE).

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/amsterdamul-va-gazdui-sediul-agentiei-europene-a-medicamentului-bucurestiul-a-fost-exclus-44332.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/amsterdamul-va-gazdui-sediul-agentiei-europene-a-medicamentului-bucurestiul-a-fost-exclus-44332-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv