Întreaga corespondență a reporteriței s-a concentrat pe ceea ce întreaga presă aborda ca fiind decizia de răsunet a organismului colectiv de conducere al PSD: Organizarea unui miting uriaș în București în sprijinul lui Liviu Dragnea sub acoperirea de miting în sprijinul Guvernării PSD. 


Reducerea unei reuniuni atît de importante la o singură decizie nu era opera unei prese care căuta cu orice preț senzaționalul într-o reuniune programată a se desfășura într-unul dintre cele mai semnificative locuri din țară pentru dezastrul postdecembrist, făurit cu grijă de guvernările succesive, între care cele ale PSD se situau în prim plan; era efectul unei luări în seamă a întregii prestații a PSD în pregătirea reuniunii.

Luni, 13 noiembrie 2017, Liviu Dragnea a fost convocat la DNA pentru a fi pus sub învinuire în Dosarul poreclit de presă Belina. În fața sediului DNA, președintele PSD a beneficiat de prezența unor lideri PSD, veniți să-și exprime solidaritatea cu șeful lor.

Manifestarea, greu de explicat altfel decît prin strădania respectivilor de a dovedi că ei îl iubesc pe Liviu Dragnea și nu pe Mihai Tudose, a fost prost primită de presă. Indiferent de motivele atacului, toate intervențiile au ținut să sublinieze ridicolul dat de numărul mic de susținători. Drept reacție, lideri ai PSD au avansat de îndată posibilitatea organizării de către PSD a unui miting uriaș în București. Deși n-au spus-o explicit, unii dintre ei – Liviu Pleșoianu, de exemplu, avansînd semnificația unui protest față de abuzurile DNA –, totuși în opinia publică s-a ivit și s-a adîncit ipoteza unei coborîri în stradă a PSD-iștilor pentru a-l apăra pe Liviu Dragnea, o mișcare menită a șterge impresia proastă lăsată de numărul mic al susținătorilor lui Liviu Dragnea în fața DNA. Din clipa în care a încolțit pe terenul mediatic teza mitingului, nici un lider PSD n-a încercat s-o nege. Mitingul era ca și programat. Singurul lucru în discuție rămînea întrebarea De ce se organizează mitingul? După unii pentru a protesta împotriva abuzurilor DNA. După alții pentru a dovedi că și PSD poate scoate oameni în stradă.


Chiar joi seara, ajuns la Herculane, Liviu Dragnea s-a referit exclusiv la mitingul de proporții: „Dacă vor fi colegi care la CExN vor cere un astfel de miting vom discuta. De data asta n-o să mai resping această idee, dar, dacă hotărîm să facem un miting, trebuie să stabilim exact pentru ce îl facem. Sînt mai multe motive pe care le-am auzit pentru care colegi de-ai mei doresc să facă un astfel de miting, eu nu resping ideea, dar trebuie să facem un miting care să aibă sens. Eu nu am venit să cer susţinere, eu am venit să dau susţinere partidului pentru a continua ceea ce am început. Putem discuta de un miting, dar nu de susţinere.”

Oricum, organizarea unui miting monstruos la București de către ședința CExN a devenit în pregătirea întîlnirii de la Herculane o axiomă a titlurilor din presă, gen: Planul incendiar de la Herculane: PSD pregăteşte un „miting al dreptății” pentru Liviu Dragnea.

După încheierea transmisiei, dominată de teza mitingului, distinșii invitați din platou – Mircea Dinescu, Doru Buşcu, Cristian Teodorescu – au luat drept axiomă decizia despre miting și evident au arătat riscurile uriașe ale unui astfel de moment.

Eu însă, contrazicîndu-i pe ceilalți invitați, am trîntit, cînd mi-a venit rîndul la intervenție: Nu va fi nici un miting!

Și pentru că părerea mea trecea drept o simplă încercare de a însufleți o atmosferă, am pus pariu cu Ionuț Cristache că la Herculane va fi evitată decizia privind mitingul.

Viața m-a confirmat.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Întreaga corespondență a reporteriței s-a concentrat pe ceea ce întreaga presă aborda ca fiind decizia de răsunet a organismului colectiv de conducere al PSD: Organizarea unui miting uriaș în București în sprijinul lui Liviu Dragnea sub acoperirea de miting în sprijinul Guvernării PSD.  Reducerea unei reuniuni atît de importante la...

Preluat de la EVZ