Toate cele 210 școli doctorale din România vor fi evaluate de către experți români și străini selectați de către o structură a Băncii Mondiale care se ocupă de învățământul superior, verificările vizând atât calitatea conducătorilor de doctorat, cât și respectarea regulilor de etică, inclusiv cazurile de plagiat, a declarat, azi, președintele Consiliului Național al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu.

El a estimat că evaluarea fiecărei școli doctorale va costa între 10.000 și 15.000 de euro.

Sorin Cîmpeanu a declarat, într-o conferință de presă la Iași, că toate școlile doctorale din România vor fi evaluate de experți români și străini, aceștia urmând să fie selectați de către Banca Mondială.

El a spus că Guvernul a emis ordonanța de urgență 96, care vizează evaluarea domeniilor de doctorat, dar că există o confuzie în textul executivului care va fi clarificată la dezbaterea din Senat.

“A existat o confuzie în terminologie. Nu vreau să scuz nimic, dar a existat o confuzie în reglementare. Confuzia este în curs de clarificare, în sensul în care nu se vor evalua IOSUD-urile (Instituție Organizatorie de Studii Universitare de Doctorat – n.r.), pentru că acestea sunt universitățile și Academia Română. Nu există relevanță pentru nivelul de doctorat dacă evaluezi IOSUD-ul în ansamblul lui. Nu se pot evalua cele 20.000 de programe de studii de doctorat, pentru că această evaluare se face de către comisia de îndrumare, de către comisia de susținere a tezei, de către comisia de specialitate CNADTCU. Se vor evalua cele 210 școli doctorale”, a declarat președintele CNR.

El a spus că există patru paliere de evaluare, două dintre acestea referindu-se la calitatea conducătorilor de doctorat și la calitatea infrastructurii de cercetare de care dispun cele 210 școli doctorale.

La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Educației Gigel Paraschiv a spus în cadrul aceleiași conferințe de presă că evaluarea școlilor de doctorat se va face în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene nerambursabile, pe care ministerul l-a câștigat.

El a precizat că vor fi și sancțiuni pentru școlile doctorale care au abateri de la etică, dar că pentru evaluarea acestora este nevoie de timp.

Președintele Consiliului Național al Rectorilor Sorin Cîmpeanu a estimat că evaluarea fiecărei școli doctorale va costa între 10.000 și 15.000 de euro.

Comenteaza aceasta stire

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/toate-cele-210-scoli-doctorale-din-romania-vor-fi-evaluate-de-experti-selectati-de-banca-mondiala-44293.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/toate-cele-210-scoli-doctorale-din-romania-vor-fi-evaluate-de-experti-selectati-de-banca-mondiala-44293-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv