În discursul susţinut în comisia parlamentară responsabilă de legile din domeniul justiţiei, Dana Gîrbovan a afirmat că, din contră, este nevoie de o asemenea direcţie tocmai pentru a proteja independenţa justiţiei.

Judecătoarea DANA GÂRBOVAN, dezvăluire INCREDIBILĂ: ”NUMIRILE din vârful parchetelor sunt FĂCUTE POLITIC”


Iată care este argumentația șefei UNJR:


“Din perspectiva noastră, raţiunea pentru înfiinţarea unei secţii în cadrul Parchetului General ţine de consolidarea independenţei justiţiei. S-a spus acest lucru în mod deschis, inclusiv de membri CSM, că există colegi judecători care acuză presiuni prin modalitatea în care sunt instrumentate dosare privind fapte de corupţie, în condiţiile în care procurorii de şedinţă, procurorii care instrumentează cauzele pe care ei sunt chemaţi să le judece sunt tot procurorii care pot să vină să-i ancheteze.

MOMENTUL ADEVĂRULUI pentru Kovesi. I S-A CERUT O PROBĂ ISTORICĂ! Lumea Justiţiei este în ALERTĂ MAXIMĂ

Dar aceasta este doar o faţetă a problemei. La DNA există într-adevăr o secţie sau un serviciu dedicat infracţiunilor de corupţie în justiţie. În cadrul acestui serviciu funcţionează procurori care pot fi numiţi dintre procurorii cu vechime efectivă de patru ani (plus doi ani de INM) la nivel de judecători. Or aceştia anchetează şi trimit în judecată judecători de la curţile de apel sau ÎCCJ. Care este legătura cu independenţa justiţiei? Este următoarea: în momentul în care un judecător este trimis în judecată, acesta este suspendat automat din funcţie.

Ca atare, această nouă structură nu ar genera doar reorganizarea internă a Ministerului Public, ci ar crea garanţii suplimentare de independenţă a justiţiei, a judecătorului în special, şi din acest motiv noi am propus şi este extrem de important ca procurorii din această structură să fie procurori cu minim 18 ani vechime la nivel de minim curte de apel şi să fie numiţi printr-o procedură transparentă de plenul CSM, fără nicio implicare a niciunui actor politic în această procedură.


Loading…

rootstireaActualitate/EsentialJustiţie
În discursul susţinut în comisia parlamentară responsabilă de legile din domeniul justiţiei, Dana Gîrbovan a afirmat că, din contră, este nevoie de o asemenea direcţie tocmai pentru a proteja independenţa justiţiei. Judecătoarea DANA GÂRBOVAN, dezvăluire INCREDIBILĂ: ”NUMIRILE din vârful parchetelor sunt FĂCUTE POLITIC” Iată care este argumentația șefei UNJR: 'Din perspectiva...

Preluat de la EVZ