Cu o seară înainte, în transmisia în direct de la Herculane, unde avea să se petreacă şedinţa CExN, am întrebat-o pe corespondenta TVR de la faţa locului, dacă, aşa cum circulă zvonul prin tîrg, PSD pregăteşte o Rezoluţie de sprijinire a Legilor Justiţiei.


Nu era o întrebare ca să mă aflu în treabă sau ca să dau transmisiei însuflețirea de rating care-i lipsea.

De mai multă vreme, de cînd a încolțit pe ogorul media știrea despre Legile Justiției pe cale de a lua drumul Parlamentului, m-am întrebat și am întrebat de ce nu-și asumă PSD aceste Documente, a căror adoptare întîmpină zvîrcoliri mai ceva decît ale dușmanului de clasă din proza proletcultistă la ivirea unei noi mărețe realizări a oamenilor muncii. Legile Justiției ajunseseră la un moment dat, din punctul de vederea al asumării politice, să fie ale nimănui. Tudorel Toader zicea că el doar lucrează la ele, ca un cofetar la un tort de nuntă: odată încheiată lucrarea, tortul, adică Pachetul de legi urma să fie predat nuntașilor.

Liviu Dragnea zîmbea ștrengar pe sub mustață cînd era întrebat de aceste Legi, sugerînd că după el e vorba de o pocnitoare de Crăciun la care meșterește în secret Tudorel Toader. Cît despre Mihai Tudose, el s-a ținut, ca de obicei, deoparte de orice consum de inteligență, după principiul Ne păstrăm pentru era post Liviu Dragnea.

Acum, iată, din nou se vorbea de asumarea Legilor de către CExN, principalul organ de conducere colectivă al PSD după Congres.


Curiozitatea mea era legitimă, așadar. Reporteriţa ne-a zis că despre aşa ceva nu se va discuta sau, oricum, PSD n-a informat presa asupra acestei decizii. Rezoluţiei, invocate în titlurile date de presă vineri după-amiază, îi lipsea minima pregătire, reclamată de un moment atît de forţos:

O Rezoluţie împotriva Statului Paralel. De aceea, am tresărit surprins: PSD își asuma printr-o Rezoluție mai mult decît promovarea unor legi în Parlament, fie acestea și ale Justiției. PSD își asuma lupta împotriva statului paralel.

Ca istoric al clipei, mi-am zis că trăiesc un moment pentru care nepoții și strănepoții mei or să mă invidieze. PSD era primul și singurul partid din Europa, din spațiul Euroatlantic, chiar, care denunța, într-un Document oficial, adoptat de un organism colectiv, existența Statului paralel și se autoproclama în război cu acest Stat. Surprinderea a fost una din trăirile provocate de titlurile prin care Presa a acoperit reuniunea de la Herculane.

Stînjeneala a fost o altă trăire. Titlurile luau din Document formula Stat Paralel şi ilegitim. Pleonasmul zgîrîia văzul şi auzul. Statul Paralel, Deep State, cum îi spune Donald Trump, e prin definiţie ilegitim deoarece e un stat paralel cu statul de drept, cu statul legitim. A spune, şi încă într-un document, Statul Paralel şi Ilegitim e ca şi cum ai spune Avansați înainte.

Cum nu cred în titlurile date de Presa noastră, mai ales cînd e în variantă on line, bolnavă după clickuri, am vrut să văd Documentul. M-am dus, cum era şi de aşteptat, la site-ul oficial al PSD. Nici vorbă de Rezoluţie.

Doar Declarația de presă ținută de Liviu Dragnea înaintea ședinței prin care se lepăda de teza că reuniunea e una dedicată unității în jurul lui. Slavă Domnului însă că toate site-urile o reproduseseră aşa cum o primiseră, fără prea multe amănunte, deşi un asemenea moment cerea reportaje de la faţa locului. O Rezoluţie a unui partid precum PSD – cel mai puternic din postdecembrism, partid de Guvernămînt, care denunţa existenţa unui Stat Paralel, reprezenta un eveniment, un eveniment istoric.

Un eveniment istoric și pentru că, așa cum am scris mai înainte, era o premieră și în istoria democrațiilor moderne. Orice eveniment istoric reclama amănunte, cît mai multe amănunte despre desfăşurarea sa. Evenimentului de la Herculane îi lipsea aşa ceva.

Explicaţia nu trebuie căutată în lipsa de profesionalism a presei. Ea îşi găseşte locul în chiar felul straniu în care PSD a cultivat acest moment. Rezoluţia a fost citită de Marian Neacşu, secretarul general al PSD, la conferinţa de Presă de după şedinţă. Normal era să fie citită în cadru solemn, în şedinţă, în transmisie directă. Normal era ca întreaga conferință de presă de după reuniune să fie consacrată Rezoluției. Precizări suplimentare, în declaraţii de la conferinţa de presă, Liviu Dragnea s-a străduit din răsputeri să meargă Pîş-Pîş în privinţa Rezoluţiei. Nici un alt lider PSD, nici măcar Mihai Tudose, nu s-a grăbit să invoce Rezoluţia. Impresia lăsată de liderii PSD a fost cea de strădanie ca Rezoluţia să treacă în spaţiul public cît mai neobservată.

Un fel de explozie pe care autorii s-au dat de ceasul morții ca nu cumva să bubuie. Desigur, Pîş-Pîşul e tipic politicii PSD sub conducerea lui Liviu Dragnea, transformat din cel mai puternic partid din România într-o formaţiune prudentă pînă la a fi fricoasă. Textul Rezoluţiei confirmă această impresie dată da felul în care a lansat PSD Rezoluţia.

Loading…

rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Cu o seară înainte, în transmisia în direct de la Herculane, unde avea să se petreacă şedinţa CExN, am întrebat-o pe corespondenta TVR de la faţa locului, dacă, aşa cum circulă zvonul prin tîrg, PSD pregăteşte o Rezoluţie de sprijinire a Legilor Justiţiei. Nu era o întrebare ca să mă...

Preluat de la EVZ