Un document declasificat de Departamentul de Stat arată că România a încercat într-o perioadă să medieze contacte între Casa Albă și Phenian, cel care se oferea ca mediator fiind Nicolae Ceaușescu.


Kim Ir Sen și Nicolae Ceaușescu (foto: Comunismul în România)


Documentul este stenograma unei întâlniri între un emisar al lui Ceaușescu, consilierul Vasile Pungan, și președintele Gerald Ford. Întâlnirea a avut loc pe 27 august 1974, adică în anii în care Ceaușescu era încă privit de americani ca o posibilă breșă de independență față de Uniunea Sovietică.

AICI poate fi citit documentul original

La discuții participă Henry Kissinger, considerat o ”eminență cenușie” a Casei Albe sub doi președinți, el fiind unul dintre artizanii încetării războiului din Vietnam. În 1973, a luat Premiul Nobel pentru Pace tocmai pentru acest lucru.


Henry Kissinger


Câteva cuvinte merită și mesagerul lui Ceaușescu, Vasile Pungan. Pe atunci șeful consilierilor președintelui RSR. Dincolo de multe dezvăluiri de alcov sau despre cum alcovul este folosit în spionaj, Pungan este considerat unul dintre cei care – ca ministru al Comerțului Exterior, funcție în care a ajuns în 1978 – au înlesnit participarea securiștilor la actele de comerț ale României.

Nu am găsit până acum această stenogramă sau relatări despre ea în presa de la noi, deși despre politica externă a României din perioada ceaușistă s-a scris mult, inclusiv despre influența lui Kim Ir-sen asupra președintelui român și implicit asupra dramelor trăite de români în ultimii ani ai comunismului.


Kim Ir Sen, primul dictator al Coreei de Nord, însoțit de Nicolae Ceaușescu și soțiile celor doi


Biroul Oval


 

Discuția a avut loc pe 27 august 1974, în celebrul Birou Oval din Casa Albă. Participanții sunt președintele Gerald Ford, Vasile Pungan, șeful consilierilor președintelui Republicii Socialiste România, Henry Kissinger, secretar de stat și asistent al președintelui Statelor Unite ale Americii și generalul Scowcroft, adjunct al asistentului președintelui pe probleme de Apărare Națională. Stenograma este din lotul www.fordlibrarymuseum.gov/library/ al Departamentului de Stat.

 

Invitația lui Ceaușescu

 

[Presa este primită pentru fotografii.]

Pungan: Aveți aici  invitația lui Ceaușescu.

Președinte: Da. Vreau să vizitez România de îndată ce programul nostru comun va fi pus la punct.


 

Președintele american Gerald Ford, alături de Nicolae Ceaușescu


[Presa este scoasă din Biroul Oval.]

Președinte: Apreciez foarte mult invitația președintelui Ceaușescu și o voi onora imediat ce se va putea.

Pungan: Poate că atunci când veniți în Europa. Este important pentru noi să schimbăm puncte de vedere și să menținem relațiile.

Președinte: Vreau să știți că secretarul Kissinger are toată încrederea mea. Eu subscriu complet la politica externă a președintelui Nixon. (Richard Nixon îl primise la Washington pe Nicolae Ceaușescu, în decembrie 1973, când au și făcut o declarație comună. După demisia lui Nixon, în urma afacerii Watergate, Ford a devenit președinte, dar înainte a fost vicepreședintele șefului de la Casa Albă n.n.).


Președintele SUA Richard Nixon, în timpul vizitei în România din 1969, alături de Nicolae Ceaușescu


Pungan: Vă transmit felicitările și cele mai bune urări ale președintelui Ceaușescu. El a apreciat mesajul pe care l-a primit și mi-a cerut să subliniez dorința și eforturile sale de a îmbunătăți legăturile și de a avea relații personale cu dumneavoastră. Relația asta este importantă pentru noi, iar o vizită din când în când este importantă în acest sens.

Președinte: Poporul american, Congresul și cu mine prețuim prietenia cu românii și, dacă putem depăși toate problemele de aici, cred că putem consolida aceste legături.

 

Conferința pentru Securitate și Cooperare

Pungan: Președintele Ceaușescu mi-a cerut să vă aduc în atenție câteva lucruri.
În primul rând, Europa. El este mulțumit de rezultatele Conferinței pentru Securitatea și Cooperarea în Europa, dar există o oarecare întârziere în programul conferinței și nu știm dacă se va ajunge la etapa finală, la cel mai înalt nivel, până la sfârșitul anului. El a cerut ajutorul dumneavoastră pentru a se încheia etapa a doua și pregătirile pentru a treia etapă. Considerăm că această Conferință poate aduce mai multă cooperare și încredere.

Președinte: Cred că suntem dornici să mișcăm lucrurile, nu-i așa?

Kissinger: Da, suntem pregătiți să-i încurajăm pe europeni, dar nu să forțăm relațiile cu ei pentru a face acest lucru.


Loading…

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/ceausescu-si-kim-ir-sen.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/11/ceausescu-si-kim-ir-sen-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Un document declasificat de Departamentul de Stat arată că România a încercat într-o perioadă să medieze contacte între Casa Albă și Phenian, cel care se oferea ca mediator fiind Nicolae Ceaușescu. Kim Ir Sen și Nicolae Ceaușescu (foto: Comunismul în România) Documentul este stenograma unei întâlniri între un emisar al lui...

Preluat de la EVZ