Promovat de fostul președinte Traian Băsescu din gradul de maior până la cel de general cu două stele, Florian Coldea a fost considerat unul din artizanii „terorii” declanșată de Binomul DNA-SRI, autorul transformării unei colaborări punctuale, instituționale, într-o mașinărie de translatare a notelor informative și interceptărilor realizate pe mandat de siguranță națională în rechizitorii.

Numele acestuia a fost definitiv compromis odată cu dezvăluirile lui Sebastian Ghiță, cel care a povestit cum a decurs relația cu generalul Florian Coldea, punctul culminant fiind vacanța pe care au făcut-o cei doi, împreună cu familiile, în insulele Seychelles. Totodată, dezvăluirile pe care le-am făcut în legătură cu prezența acestuia în 2009, noaptea celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial, în casa lui Gabriel Oprea, au dus la declanșarea unei anchete parlamentare. În urma acestui scandal, generalul SRI Florian Coldea a fost trecut în rezervă.

Trecut în rezervă, după 12 ani în fruntea STS

O altă bombă a venit zilele trecute, odată cu trecerea în rezervă a directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale, generalul cu patru stele Marcel Opriș, care conducea această structură din 2005, dar în aceeași zi șeful statului a semnat și decretul care prevede trecerea în rezervă a general-maior Ioan Balaure, tot din STS.

În cursul zilei de sâmbătă s-a aflat că o altă trecere în rezervă s-a produs în zona de comandă a SRI, celebra Anaconda, generalul Elena Istode, coordonatoarea Direcției de Securitate Economică, dar care a răspuns și de serviciul de ofițeri acoperiți din SRI.

SIE este neatins

Singurul serviciu de informații care pare neatins, până în prezent, este Serviciul de Informații Externe (SIE), unde mandatul de director interimar al generalului cu patru stele Silviu Predoiu (unul din ofurile lui Florian Coldea) mai are puțin și împlinește un an. De fapt, este al patrulea mandat de director interimar pe care generalul SIE Silviu Predoiu îl are din 2005 încoace. În condițiile în care Silviu Predoiu împlinește, în august 2017, vârsta maximă de activitate (59 de ani), în cazul cadrelor militare din MApN și MI, situația eșalonului de comandă din cadrul SIE a fost în permanență în atenția președintelui Klaus Iohannis.

În cazul Servciului de Pază și Protecție (SPP), generalul cu trei stele Lucian Pahonțu a trecut cu brio de la Traian Băsescu la Klaus Iohannis, făcând parte din garda pretoriană care-l înconjoară pe șeful statului, încă din anul2005. În 2016 un general important din SPP, general-locotenentul Alexandru Burian a fost trecut în rezervă.

Epoca Coldea s-a terminat

rootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Promovat de fostul președinte Traian Băsescu din gradul de maior până la cel de general cu două stele, Florian Coldea a fost considerat unul din artizanii „terorii” declanșată de Binomul DNA-SRI, autorul transformării unei colaborări punctuale, instituționale, într-o mașinărie de translatare a notelor informative și interceptărilor realizate pe mandat...

Preluat de la EVZ