Până duminică seara, când presa a ajuns la corturile improvizate și apoi la poliție pentru lămuriri, autoritățile au ignorat prezența migranților periculoși. Vineri, unul dintre ei a folosit cuțitul ca să îi rănească pe alți doi. I-a tăiat pe mâini, chiar în fața Centrului de Tranzit pentru Refugiați. Urmele de sânge se mai puteau distinge și ieri pe trotuar. A fost prins la Gara de Nord, abia duminică, de către jandarmi.

După ce presa a fotografit tabăra duminică seara, ieri dimineața, polițiștii și Gruparea Mobilă de Jandarmi au descins printre corturile improvizate din plastic și carton, i-au luat pe sus pe refugiați, i-au dus la sediu și i-au legitimat. „Toți imigranții care stăteau clandestin aveau premise de ședere în România, de la diferite centre pentru refugiați”, a declarat, pentru EVZ, Ionuț Sârbu, ofițer de presă în cadrul Poliției Timiș.

Poliția urmeză să îi trimită înapoi în centrele pentru migranți, dar aceștia pot refuza să plece, în virtutea faptului că, odată cu solicitarea azilului, au dreptul la libertate de mișcare pe teritoriul României.

Dorm în corturi din carton și platic

„Cele 42 de persoane provin din Siria și Iran, toate sunt solicitante de azil”, a declarat, pentru EVZ, și Bogdan Cojocaru, de la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI). Migranții au ajuns la Timișoara de la Centrele de tranzit pentru refugiați din București și Giurgiu. Nu prea știu limbi străine. „Așteptăm o soluție să plecăm în Ungaria”, a spus unul din ei, într-o engleză stâlcită. „Voiam într-o țară din Europa”, îl completează altul. Duminică seara, refugiații aprinseseră un foc de tabără, iar femeile găteau deasupra lui, ficat. În jur, copii costelivi.

„Duminică a fost poliția. Ne-au întrebat de documente. Le-au văzut și ne-au lăsat să rămânem”, a continuat unul dintre bărbații din grup, duminică seara. Confirmă informațiile EVZ potrivit cărora tabăra clandestină nu durează de duminică (cum a fost raportat oficial), ci de mai mult timp. Autoritățile par să fi așteptat ca refugiații să găsească o soluție și să fugă din țară.

De zile bune, un număr de 42 de sirieni și iranieni care nu au surse de venit și nici bani au trăit în Timișoara, sub cerul liber, la 40 de grade Celsius, în corturi din folii de plastic, fără apă sau grupuri sanitare. Nimeni nu s-a gândit să îi cazeze într-unul din sutele de corturi folosite la exercițiile de primire a refugiaților, desfășurate în toamna lui 2015 pe toată frontiera de vest.

Marele exercițiu militar din 2015 

La mijlocul lunii septembrie 2015, forțele Ministerului Apărării și Internelor au dovedit cât de repede pot interveni pentru a primi refugiații. La Lunga, în Timiș, militarii au ocupat într-o sâmbătă seara 15.000 de metri pătrați de pășune, iar în cinci ore, în regim de forță majoră, au ridicat 50 de corturi de armată. Fiecare putea găzdui, în condiții optime, 10 imigranți.

De după uluci, sătenii din Lunga își făceau cruce la mobilizarea fără precedent a forțelor: sute de militari, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră, sub coordonarea unui secretar de stat din cadrul MAI. Convoaie de mașini militare aprovizionau zona cu alimente și, prin Crucea Roșie, cu medicamente. Între timp, mai multe elicoptere survolau frontiera pentru a descoperi grupurile de refugiați.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/tabara-lunga.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/08/tabara-lunga-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Până duminică seara, când presa a ajuns la corturile improvizate și apoi la poliție pentru lămuriri, autoritățile au ignorat prezența migranților periculoși. Vineri, unul dintre ei a folosit cuțitul ca să îi rănească pe alți doi. I-a tăiat pe mâini, chiar în fața Centrului de Tranzit pentru Refugiați. Urmele...

Preluat de la EVZ