MinistruldeFinanțe, Ionuț Mișa trebuie „să explice în fața Parlamentului dezastrul arătat de execuția bugetară și să prezinte principiile și prioritățile după care se va face rectificarea bugetară din luna august”, a cerut liderul deputaților PNL, Raluca Turcan.

Un blocaj imens

Premierul Mihai Tudose a declarat recent că execuția bugetară pe primele șase luni ale anului „nu este foarte bună”, adăugând că a fost „un blocaj imens”.

PNL îi reproșează lui Mișa un minus de un miliard de lei pentru investiţii. „Realitatea este ca guvernele Dragnea I şi II s-au îndatorat pentru consum şi cheltuieli curente, nu pentru a crea locuri de muncă”, a explicat Turcan, precizând că Mișa trebuie să spună cum s-a ajuns aici.

Senatorul PNL Florin Cîțu, a atras atenția că deficitul va ajunge la 4% la sfârșitul anului, cu un procent peste ținta pe care și-a propus-o PSD. Dacă rectificarea bugetară a Guvernului va fi una pozitivă, atunci PNL va solicita o comisie parlamentară de anchetă, a precizat liberalul.

Atac în instanță

Liberalii au mai cerut Cabinetului Tudose să retragă Hotărârea de Guvern prin care li se taie pensiile a peste 50.000 de persoane care au lucrat în grupele I şi II de muncă, „în condiţii grele”. În caz contrar, PNL va ataca actul normativ în instanță.

Avocatul Poporului, la apel

PNL a cerut și audierea lui Victor Ciorbea. „Solicităm prezenţa Avocatului Poporului, pentru a-l determina să atace la CCR Ordonanţa 4 privind suprataxarea contribuţiilor de sănătate şi contribuţiilor pentru pensii, pentru cei care lucrează part-time”, a spus liderul PNL, Ludovic Orban.

Bodog, iresponsabil?

PMP și USR au depus, înaintea vacanței parlamentare, o moțiune simplă pentru demiterea ministrului Sănătății, Florian Bodog. Cele două partide vor cere reluarea moțiunii în sesiunea extraordinară convocată de șeful Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, între 2 și 4 august, au spus, pentru EVZ, liderii grupurilor deputaților PMP și USR, Eugen Tomac și Cristian Seidler.

Opoziția vrea demiterea lui Bodog pentru că este incapabil să gestioneze criza vaccinurilor, „a măsurilor de autorizare sanitară a spitalelor, a exportului de medicamente esenţiale pentru bolnavii de cancer, cât şi a achiziţiei de ambulanţe”, se arată în textul moțiunii.

rootstireaActualitate/EsentialPolitica
MinistruldeFinanțe, Ionuț Mișa trebuie „să explice în fața Parlamentului dezastrul arătat de execuția bugetară și să prezinte principiile și prioritățile după care se va face rectificarea bugetară din luna august”, a cerut liderul deputaților PNL, Raluca Turcan. Un blocaj imens Premierul Mihai Tudose a declarat recent că execuția bugetară pe...

Preluat de la EVZ