În România media este de 75 de ani

Creşterea speranţei de viaţă, la nivel internaţional şi în România, are mai multe explicaţii. Evoluţia nivelului de trai, dar mai ales progresul medicinei sunt principalii factori care au „împins” vârsta spre 90 de ani.

La nivel mondial, speranţa de viaţăpentru copiii născuţi în 2015 este de 71,4 ani, respectiv 73,8 ani pentru femei şi 69,1 ani pentru bărbaţi, dar la nivel individual vârsta maximă pe care o poate atinge un individ depinde de locul unde este născut.

În România, speranţa de viaţă la naştere, în anul 1900 era de 36,4 ani, astăzi este de 75 de ani, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică. Studiul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că speranţa de viaţă a noilor născuţi din 29 de state bogate este de 80 de ani sau mai mult, faţă de 22 de alte state din regiunea sub Sahariană a Africii, unde oamenii trăiesc 60 de ani sau mai puţin.

Pe primul loc se situează japonezele, care au o medie de viaţă de 86,8 ani. Elveţia deţine recordul în ceea ce priveşte speranţa de viaţă a bărbaţilor, cu o 81,3 ani. Locuitorii Sierei Leone sunt poziţionaţi pe ultimul loc al clasamentului, cu o medie de viaţă de 50,8 ani pentru femei şi 49,3 ani, bărbații.

Medicina, fabrica de vieţi

Medicina este unul dintre domeniile care a oferit cei mai mari inventatori ai lumii. Datorită lor, milioanele de vieţi au fost, sunt şi vor fi salvate.

România se poate mândri cu medici extraordinari care şi-au adus contribuţia, la nivel global, atât în eradicarea unor boli mortale dar şi la tratamente care prelungesc speranţa de viaţă. Nu vom aminti decât de câteva nume imense prin aportul lor în domeniul medical mondial: Ion Cantacuzino, inventatorul vaccinului antiholeric, Nicolae Paulescu, inventatorul Insulinei, Ana Aslan, femeia care a descoperit formula „tinereţii fără bătrâneţe”. 

În pleiada de chirurgi români străluciţi care şi-au adus contribuţia la salvarea a milioane de oameni, prin preluarea metodelor lor, contribuind la creşterea speranţei de viaţă se numără: Aurel Babeş, Theodor Burghele, Alexandru Pesamosca, Leon Dănăilă, Ioan Lascăr şi lista ar putea continua.

Boli care până anii trecuţi reprezentau veritabile condamnări la moarte sunt, astăzi curabile datorită medicinei. Daca în anii 1950 – 1960 se murea dintr-un banal ulcer, sau mai târziu, în anii 1980 un cancer de sân, de col uterin sau stomacal era considerat incurabil, astăzi, în lumea civilizată, sunt doar boli care prin vaccinuri, tratamente sau chirurgie se rezolvă fără probleme.

În România doar pacienţii care ignoră semnele sau care, atunci când sunt depistați de medici, preferă tratamente băbeşti, ajung în situaţii în care boli tratabile duc la decese.

Vă prezentăm opiniile a doi medici binecunoscuţi, privind contribuţia medicinei asupra prelungirii speranţei de viaţă.

Alexandru Rafi la: „Vaccinurile, antibioticele şi igiena medicală, principalele descoperiri ale medicinei”

„Principalele descoperiri ale medicinei, care au dus la creşterea speranţei de viaţă au fost legate de folosirea vaccinurilor, a antibioticelor şi de introducerea principiilor de igienă în activitatea medicală, dar şi în viaţa de zi cu zi. Acestea au redus substanţial mortalitatea, mai ales cea infantilă şi au îmbunătăţit calitatea vieţii.

Anual circa 2,5 milioane de vieţi sunt salvate datorită vaccinării, iar dacă toți copiii ar primi toate vaccinurile de care au nevoie alte 1,5 milioane ar fi salvate de la deces, conform estimarilor OMS. Rujeola constituie un bun exemplu: înaintea introducerii programelor de vaccinare specifică, la sfârşitul anilor 70, circa 700.000 de copii mureau anual din cauza acestei boli, în momentul de faţă mortalitatea s-a redus la 100.000 de cazuri. Eradicarea variolei, în anul 1979 şi eliminarea poliomielitei din majoritatea ţărilor lumii (doar 37 cazuri în trei ţări în anul 2015), sunt, de asemenea, mari realizări ale sănătăţii publice, în general şi ale microbiologiei, în special.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/femeie-zambet.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/femeie-zambet-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialSanatate
În România media este de 75 de ani Creşterea speranţei de viaţă, la nivel internaţional şi în România, are mai multe explicaţii. Evoluţia nivelului de trai, dar mai ales progresul medicinei sunt principalii factori care au „împins” vârsta spre 90 de ani. La nivel mondial, speranţa de viaţăpentru copiii născuţi...

Preluat de la EVZ