Din cîte se vede, italienii, deși aliați ai Americii încă din 1947, cînd CIA a falsificat alegerile legislative în favoarea partidelor proamericane, n-au șovăit să reamintească, prin plăcuța comemorativă, că bombardamentul american din 9 iulie 1943 a făcut victime în rîndul populației civile: 150 de morți.

De altfel, cine urmărește viața publică din Sicilia va descoperi că în fiecare an, de 9 iulie, la Taormina au loc manifestări de comemorare a victimelor sub semnul „Memento, 9 luglio 1943. Taormina non dimentica”.

Germania a fost bombardată sîngeros de anglo-americani.

Între 25 iulie și 3 august 1943, Hamburgul a fost victima Operațiunii Gomora:
Şapte raiduri aeriene în urma cărora au murit 45.000 de civili, au fost răniți 80.000, au fost distruse 350.000 de locuințe și un milion de locuitori au rămas fără adăpost.

Folosirea bombelor incendiare în atacul devastator din noaptea de 27 spre 28 iulie 1943, prin care s-a creat Furtuna de foc, o bulă de foc care s-a propagat cu o viteză de 240 de kilometri la oră pe 21 kilometri pătrați, a dat bombardamentului denumirea de Hiroșima nemțească. Un timp după Război s-a pus problema dacă nu cumva l’Air Chief Marshal Arthur Travers Harris, comandantul englez care a plănuit și coordonat Operațiunea, ar trebui judecat pentru crime de război în cazul Hamburgului. Deși Germania și-a revenit cu ajutor american și a supraviețuit prin RFG în timpul Războiului rece datorită prezenței militare americane, totuși, așa cum ne arată Memorialul de la Nicolaikirche, catedrala distrusă aproape în totalitate de bombardament, nemții au ținut și țin să reamintească momentele tragice ale lui iulie-august 1943.

 

Pe parcursul popasului meu în orașul nemțesc, am fost de două ori la acest memorial pentru a filma și fotografia. Vizitatorul se poate sui cu liftul pînă în clopotniță unde s-a amenajat un mic muzeu cu fotografii semnificative.

 

Cînd am fost la Lubeck am ținut neapărat să văd Memorialului dedicat distrugerii de către aviația aliată a catedralei St Mary. Lubeck a fost victima unei Furtuni de foc în noaptea de 28 martie 1942. În Catedrala St Mary s-a amenajat un memorial unde poate fi văzut clopotul căzut din turnul bisericii în noaptea bombardamentului fatal.

În anii 1943 – 1944, România a fost ținta unor bombardamente anglo-americane sălbatice prin victimele numeroase din rîndul populației civile, prin distrugerile de clădiri civile, fără nici o legătură cu frontul.

Au fost în total 30 de raiduri de bombardament anglo-americane.
Cel mai cunoscut prin proporțiile devastării rămîne bombardamentul asupra Bucureștilor din 4 aprilie 1944. 170 de de avioane americane s-au năpustit asupra clădirilor și populației civile cu scopul precis de a semăna groază. Se paria astfel pe revolta populației împotriva regimului Antonescu. Rezultatul: 5.000 de morți și răniți, cartierul Gării de Nord distrus, cea mai mare tragedie din Istoria Bucureștilor în secolul XX.

În București, există un monument ridicat în cinstea aviatorilor americani care au făcut 5.000 de răniți și de morți prin bombardarea civililor. Las la o parte că nici la Taormina, nici la Hamburg, nici la Lubeck nu există astfel de semne ale unui popor de slugi care pupă bocancul administrat în gură. Să zicem că din nevoia de a ne da bine cu americanii, am găsit de cuviință să-i cinstim pe cei care au căzut totuși cu bombardierele.

Taormina are o plăcuță comemorativă și comemorează în fiecare an tragedia deși au murit doar 150 de cetățeni.
La București au murit și au fost răniți 500 000 de cetățeni.
Avem noi în București, în Ploiești, într-unul din orașele cu victime ale bombardamentelor americane, un monument, o plăcuță comemorativă, o ruină conservată care să cinstească memoria civililor uciși de bombardamentele americane?
Eu nu știu să avem așa ceva.
Dacă dvs, cititorii acestui blog, aveți știință de așa ceva, scrieți-mi unde ați văzut așa ceva și mă duc să fotografiez locul.
Dar dacă nu avem, de ce nu avem? Ne trebuie curaj pentru asta? S-ar supăra americanii dacă am pune măcar o plăcuță comemorativă?

N.B. Cum s-au văzut în epocă Bombardamentele americane asupra României?
Ne răspunde editorialul semnat de I. Valerian, redactorul șef al publicației, în Sentinela din 9 iulie 1944. Deși revistă de propagandă, Sentinela dă aici seamă de starea de spirit a românilor față de ceea ce textul definește încă din titlu drept Cruzimi de neînţeles:

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/cristoiu-1-taormina.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2017/07/cristoiu-1-taormina-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Din cîte se vede, italienii, deși aliați ai Americii încă din 1947, cînd CIA a falsificat alegerile legislative în favoarea partidelor proamericane, n-au șovăit să reamintească, prin plăcuța comemorativă, că bombardamentul american din 9 iulie 1943 a făcut victime în rîndul populației civile: 150 de morți. De altfel, cine urmărește...

Preluat de la EVZ